Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

APPC Cluj se delimitează de activiştii care pozează în jurnalişti

1 69

APPC Cluj

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) se delimitează de acțiunile activiştilor care pozează în jurnalişti pentru a defăşura în mod partizan şi subiectiv activități ce nu au legătură cu meseria de ziarist.

Considerăm  că toți cei care folosesc dreptul la liberă exprimare pentru a servi în mod partizan o cauză (agenda-driven activists) nu pot fi considerați jurnalişti, chiar dacă publică în mod constant în diverse publicații sau new media. Această diferență este dată de faptul că ei fac rabat de la un principiu fundamental al jurnalismului, anume cel al relatării echidistante, pe cât posibil neutre şi imparțiale. La acest principiu face trimitere directă punctul 5 al Codului Deontologic al Clubului Român de Presă, la care a aderat şi APPC: „ Ziaristul va da publicității punctele de vedere ale tuturor părților implicate în cazul unor păreri divergente”.

Pe această cale, APPC face apel la Jandarmerie şi la celelalte forțe de ordine să nu se lase intimidate de cei care se declară jurnalişti şi, în numele libertății de exprimare, servesc altor scopuri decât serviciul public pe care îl presupune meseria de jurnalist.

APP-Cluj respectă instituțiile statului şi acționează pentru apărarea libertății de exprimare ca pilon principal al democrației din România, însă condamnă modul în care anumite persoane încearcă să se folosească de meseria de jurnalist pentru a-şi atinge scopurile.

Considerăm că nu se poate pune semnul egalității între jurnaliştii care, zi de zi, încearcă să informeze corect opinia publică şi activiştii care se declară ziarişti doar pentru a-şi atinge interesele personale sau de grup.

Asociația Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) reuneşte aproximativ 80 de jurnalişti clujeni de la peste 20 de publicații, posturi de radio, televiziuni şi platforme on line.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More