Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Aproape 100 de morți într-un atac terorist în Moscova

0 697

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniforme de luptă, au dat buzna vineri într-o mare sală de concerte din Moscova şi au tras cu arme automate asupra mulţimii, ucigând şi rănind aproape 200 de persoane, relatează presa rusă. Sunt aproape 100 de morți și tot atâtea persoane rănite.

Potrivit coresponentului agenţiei RIA, persoane în ţinută de camuflaj au dat buzna la parterul sălii înainte de a deschide focul şi de a arunca „o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu”.

„Oamenii din sală s-au întins pe podea pentru a se proteja de focurile de armă timp de 15-20 de minute, după care au început să se târască afară. Mulţi au reuşit să iasă”, a declarat jurnalistul de la RIA, care a adăugat că „există răniţi, asta este sigur”.

Canalele de Telegram Baza şi Mash, care au reputaţia de a fi apropiate de forţele de securitate, au publicat înregistrări video care arată valuri mari de fum negru şi flăcări ieşind din clădirea care adăposteşte sala de concerte, precum şi imagini cu doi bărbaţi înarmaţi care avansează în sală, cel puţin un bărbat fiind vizibil la pământ lângă intrare. Alte imagini arată spectatorii care se ascund după scaune sau care ies din sala de concerte.

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat pe canalul său de Telegram responsabilitatea pentru atacurile de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova.

„Luptătorii Statului Islamic au atacat o mare adunare de creştini în oraşul Krasnogorsk, la periferia Moscovei, ucigând şi rănind sute de persoane şi provocând distrugeri pe scară largă înainte de a se retrage în siguranţă în bazele lor”, susţine ISIS.

O imagine neclară a fost publicată de unele media ruseşti cu doi dintre presupuşii atacatori într-o maşină albă.

Serviciile de urgenţă au anunţat că incendiul care s-a propagat în clădirea de 13.000 m2 atacată vineri seară a fost izolat, dar cu puţin timp înainte de ora locală 1.00, sâmbătă noaptea, focul era încă violent, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, care foloseşte elicoptere cu apă pentru a lupta împotriva incendiului.

Pompierii au reuşit să evacueze aproximativ o sută de persoane din subsolul sălii de concerte. Operaţiuni sunt în curs de desfăşurare pentru „salvarea persoanelor de pe acoperişul clădirii cu ajutorul echipamentelor de ridicare”, a explicat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit Reuters, legiuitorul Alexander Khinshtein a citat „informaţii preliminare” potrivit cărora atacatorii se aflau într-un vehicul Renault care a fost reperat de poliţie în regiunea Briansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova, vineri seara, dar care nu a respectat instrucţiunile de a opri.

„În timpul urmăririi, s-au tras focuri de armă şi maşina s-a răsturnat. Un terorist a fost reţinut la faţa locului, iar restul au fugit în pădure. În urma căutărilor, un al doilea suspect a fost găsit şi reţinut în jurul orei 3:50. Căutările pentru ceilalţi continuă”, a declarat deputatul.

Nu este clar câte persoane au scăpat de la locul faptei.

Khinshtein a declarat că în maşină au fost găsite un pistol, un încărcător pentru o puşcă de asalt şi paşapoarte din Tadjikistan.

Bărbaţi în haine de camuflaj au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la un concert din apropierea capitalei vineri, ucigând cel puţin 60 de persoane şi rănind 145, într-un atac revendicat de militanţii Statului Islamic.

Atacul este cel mai sângeros din Rusia de la asediul şcolii din Beslan din 2004.

Potrivit BBC, patru suspecţi au fost arestaţi, după ce cel puţin 93 de persoane au fost ucise în atacul de la concertul din apropiere de Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin a fost informat că 11 persoane au fost reţinute, patru fiind arestate, a anunţat şeful Serviciului de Securitate FSB. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More