Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Aproape 80 de țigani din Dej, internați în spitalele COVID din Cluj. Sunt nemulțumiți de condiții

0 4.861

Numărul cazurilor de COVID-19 în rândul comunității romilor din Dej se înmulțește de la o zi la alta. Zilnic sunt confirmate noi cazuri, totalul ajungând azi la aproape 80.

Potrivit unor surse medicale, în spitalele COVID din Cluj-Napoca sunt internați până în acest moment aproape 80 de romi din Dej. Astfel, dacă până luni, 4 mai, au fost transportați la Cluj-Napoca din Dej, potrivit datelor noastre, 66 de persoane, în următoarele două zile au mai fost confirmate aproximativ 15 cazuri.

Direcția de Sănătate Publică efectuase peste 100 de teste pentru COVID-19 în aceste comunități, însă testarea s-a extins în ultimele zile, având în vedre că au apărut noi cazuri, în alte familii, aflate în comunitățile extinse de romi.

În prezent se mai așteaptă rezultate pentru alte persoane, iar aproximativ 50 de contacți direcți ai celor confirmați deja sunt ținuți sub strictă supraveghere a forțelor de ordine pentru a nu părăsi domiciliile.

Asta deoarece în respectivele comunități, unde locuiesc câte 10 persoane într-o cameră, răspândirea virusului este la cel mai ridicat grad, astfel că infectarea comunitară nu poate fi împiedicată. Aici se mai adaugă și lipsa oricăror condiții de igienă personală sau a spațiilor de locuit, nerespectarea regulilor de distanțare socială, dar și un total dezinteres față de dezinfecție și curățenie.

Țiganii din Dej sunt păziți de jandarmi și în spitalele clujene

Încă de săptămâna trecută, de joi, când au apărut primele cazuri de romi confirmați pozitiv și internați în spitalele din Cluj-Napoca, au apărut și problemele în respectivele unități spitalicești.

Obișnuiți cu o viață libertină, fără reguli de igienă și de bun simț față de restul societății, țiganii dejeni au început să creeze probleme personalului medical care a avut grijă de sănătatea lor.

Iar luni a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a fi potoliți, după ce s-au apucat să provoace stricăciuni unităților medicale în care au fost internați, nemulțumiți fiind de condiții.

Dacă restul pacienților internați nu au avut nimic de obiectat, s-au găsit tocmai țiganii din Dej să ceară să fie lăsați să stea câte 6 sau chiar 10 într-un singur salon de două locuri, asta pentru că așa erau obișnuiți de acasă, de la Dej, să stea toți la grămadă și să nu fie separați.

Mai mult, aceștia s-au arătat nemulțumiți de mâncarea din spital, de faptul că li se administrează tratamente medicale, susținând că medicii vor să-i otrăvească, s-au revoltat că nu sunt lăsați să fumeze sau să bea alcool în spital, ba chiar au solicitat să le fie adusă apă plată și minerală pentru că ei nu pot consuma apa de la robinet din spital.

Tocmai de aceea sunt păziți non-stop de către forțele de ordine, astfel ca incidente ca cele de luni să nu mai aibă loc.

Între timp, pentru țiganii rămași acasă la Dej, în comunitățile lor, sunt angrenate forțe speciale de ordine, polițiști și jandarmi, care-i păzesc pe cei suspecți de infectare pentru a nu încălca izolarea la domiciliu. De asemenea, autoritățile locale au grijă ca aceștia să primească la domiciliu hrană și cele necesare pentru copilașii rămași acasă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More