Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Arcașul” de Gherla – Trimitea cu arcul, peste gardul penitenciarului, telefoane mobile deținuților

0 64

someseanul-duba penitenciar gherla

Faptul că deținuții din penitenciarele din România găsesc tot felul de metode, care mai de care mai bizare, pentru a ține legătura cu exteriorul este unul deja de notorietate. Nu există penitenciar în țara asta în care măcar un deținut să nu aibă la îndemână un telefon mobil, cu ajutorul căruia să rămână în contact cu familia, partenerii de afaceri, sau prin intermediul căruia să comită în continuare fapte ilegale, chiar și din spatele gratiilor.

Sunt deja bine cunoscute cazurile în care adevărate rețele constituite de persoane private de libertate comit înșelăciuni prin intermediul telefonului, chiar dacă sunt în stare de detenție și, în mod normal, n-ar trebui să aibă acces la un telefon mobil.

Dar cum ajung aceste telefoane mobile în mâinile celor din închisoare? Metodele sunt diverse. De ceva timp încoace se spune că infractorii s-au modernizat și introduc telefoane mobile în pușcării cu ajutorul dronelor. Metodele clasice sunt însă cele prin care telefoanele ajung la deținuți ori prin ajutorul gardienilor, ori trimise în pachetul, ascunse printre alimente și alte bunuri.

La Gherla, însă, se folosește metoda arcului. Un fel de Robin Hood de Gherla al vremurilor moderne ar fi fost prins la finalul săptămânii trecute, după ce a încercat să trimită peste gardul Penitenciarului de Maximă Siguranță Gherla mai multe telefoane mobile.

Se pare că acesta ar fi încercat să expedieze dispozitivele cu ajutorul unui arc ultra performant, cumpărat pe mii de euro din străinătate. Potrivit unor surse, ”Arcașul” este și specialist în mânuirea arcului și ar fi reușit să trimită câteva telefoane mobile, gata dotate cu cartele preplătite, pentru deținuți. Acesta a acționat, la adăpostul întunericului, din zona cimitirului care desparte gardul penitenciarului de șoseaua de la ieșire din Gherla spre Dej.

someseanul-penitenciar-gherla-cimitir

Se pare că acest Robin Hood nu este la prima tentativă de a trimite bunuri interzise deținuților de la Gherla. A mai încercat și lunea trecută acest lucru, cu ajutorul unei undițe, însă, surprins asupra faptului, a lăsat totul baltă,pentru a se întoarce la locul faptei vineri seara. Acesta ar fi fost surprins chiar în mijlocul acțiunii de către gardienii care efectuau în noaptea de vineri spre sâmbătă paza gardului închisorii, iar aceștia au alertat și polițiștii.

Surprins asupra faptului, ”Arcașul” și-ar fi luat în grabă geanta în care avea mai multe telefoane mobile și a dat să fugă. A ajuns doar până la marginea orașului, unde era cazat la o pensiune, aici fiind găsit de către oamenii legii.

Surse din cadrul anchetei spun că bărbatul ar fi încercat să arunce anumite bunuri peste gardul penitenciarului și că, după ce a fost prins, acesta ar fi declarat că a încercat să trimită sticle cu alcool deținuților de după gratii.

Alte surse spun însă, că a fost vorba de telefoane mobile, pe care încerca să le introducă în penitenciar cu ajutorul unui fir de nylon, întins peste gardul închisorii.

Cert este faptul că bărbatul este cercetat acum de către oamenii legii pentru tentativă la infracțiunea de introducere a obiectelor interzise în penitenciare. Până la finalizarea anchetei, bărbatul este cercetat în stare de libertate.

Deocamdată nici oficiali din cadrul Penitenciarului Gherla, dar nici cei de la poliție nu au dorit să ofere lămuriri pe acest subiect, așteptând finalizarea cercetărilor.

Conform Legii 275/2006 articolul 74 indice 2 alineatul 1″introducerea în mod ilicit în penitenciar a bunurilor şi obiectelor interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în scopul utilizării de către acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă”.

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică încă de acum doi ani un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea administraţiei naţionale a penitenciarelor.

ANP vrea să dea între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi, potrivit proiectului de lege.

Potrivit unei statisici prezentate în documentul citat, din 2008 până în semestrul întâi din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deţinuţi.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More