Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Ardelenii sunt campioni la restanțele față de bănci

0 67

euro bani

Restanţele la creditele luate de la bănci de firmele şi gospodăriile din România au ajuns la 31 de miliarde de lei în aprilie 2013, în creştere cu 30% faţă de nivelul de 24 de miliarde de lei înregistrat în aprilie 2012, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României.

Cel mai mare procent al restanţelor este înregistrat în judeţul Vâlcea: 29%. În aprilie 2013 erau înregistrate restanţe de 850 de milioane de lei, faţă de un nivel al creditelor de 2,9 miliarde de lei.
Situația de la Vâlcea este explicată de
problemele de la combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă şi cu mari datorii la bănci.

Al doilea judeţ unde firmele şi populaţia au mari restanţe la bănci este Sălajul. Rata restanţelor în total credite era de 24% la nivelul lunii aprilie 2013, în creştere de la 18% faţă de 2012, când Sălajul era judeţul cu cel mai prost raport pentru bănci.

Și Bistriţa-Năsăud înregistrează ponderi de 19-20% a restanţelor în total credite, faţă de o medie de 15% în urmă cu un an. Tot în prima parte a clasamentului restanțierilor se află și Maramureș și Cluj, cu procente care depășesc media pe țară.

Restanţele se referă doar la principalul datorat – suma efectiv împrumutată şi nereturnată – şi nu şi la dobânzile şi comisioanele aferente creditului, şi sunt înregistrate de la prima zi de întârziere la plată.

procentul_restantelor_in_total_credite____aprile_2012_vs_aprilie_2013_45763600

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More