Armata – o școală altfel, pentru elevii Școlii Mihai Eminescu din Dej – FOTO
Prin programul ”Armata – o școală altfel” am avut ocazia să ne dovedim efectivitatea și solicitudinea pe care o putem afișa față de societatea civilă în general, și față de elevi, în special.
În data de 11.04.2014 clasa doamnei profesor Ioana Sâncrăianu de la Școala Generală Mihai Eminescu din Dej a avut ocazia să vadă de aproape cum se pregătesc și cu ce lucrează militarii șoferi din unitate. Standurile de armament i-au impresionat parțial pe copii: ”Am mai văzut și la alte unități armament ca acesta!” După ce au admirat diferitele categorii de armament, au comunicat prin stațiile radio de campanie și au exersat cum ”să scape cu viață” într-o situație ”toxică” cu ajutorul măștii contra gazelor. Instructorii Școlii de Șoferi nr. 2 Dej le-au arătat copiilor, în primă fază, ”secretele” și ”părțile nevăzute” ale autocamioanelor militare: cum funcționează motorul în interiorul carcasei acestuia, diferitele sisteme și subansamble care ”nu se văd”, dar se simt mai ales atunci când nu funcționează cum trebuie.
Copiii au fost încântați de partea ascunsă a autocamionului, dar au fost de-a dreptul extaziați când au trecut în sala de cunoaștere a legislației rutiere și … au dat examen pentru permisul de conducere! De fapt a fost o simulare a examenului pentru permisul de conducere, dar faptul că au fost tratați ca niște adulți și încrederea ce li s-a acordat i-a făcut pe copii să se simtă foarte importanți și i-a ajutat să vadă cu alți ochi activitățile vieții de șofer militar. A fost un ”Wow, asta nu am mai văzut în altă parte!”
După activitățile ”de interior” au urmat activitățile ostășești pe terenul de instrucție: echiparea pentru luptă și executarea unui marș, cu trecerea prin câteva probe specifice: aruncarea grenadelor la precizie, deplasarea printr-un teren contaminat cu masca contra gazelor pe figură, cooperarea în cadrul echipei pentru finalizarea cu brio a marșului etc. Copiii s-au străduit să urmeze întocmai îndrumările subofițerilor instructori și ne-am bucurat împreună cu ei când s-au reîntors pe platoul unității într-un marș triumfal al învingătorilor.
Conferirea de diplome pentru câștigătorii probelor de concurs a constituit un moment de bucurie atât pentru elevi cât și pentru organizatori. Primii pentru că ei au fost eroii, secunzii pentru că au primit din entuziasmul și energia copilăriei ceea ce au crezut că au uitat.
A fost o zi extraordinară, în special pentru gazdele evenimentului, militarii Unității Militare 01055 Dej. Au avut contact chiar la locul de muncă cu ceea ce îi motivează pe fiecare dintre ei să vină zilnic la serviciu și să continue să meargă mai departe, să devină mai buni și să realizeze lucruri mari: copiii. Nu erau copiii lor, dar sunt sigur că fiecare dintre militari și-a văzut acolo familia și au făcut ce au știut mai bine pentru a le oferi o bucurie și o speranță în plus pentru viitor.
Maior Florin SÂNCRĂIANU
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.