Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Asigurarea de sănătate, eliminată pentru cei care primesc indemnizaţii de creştere a copilului şi pentru cei cu venit minim garantat

0 282

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate miercuri în şedinţa de Guvern, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) a fost eliminată pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie de creştere a copilului, pentru cei care au venit minim garantat, precum şi pentru persoanele care primesc indemnizaţie pentru concediul de acomodare în urma unei adopţii.

Prin OUG au fost eliminate prevederile referitoare la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate din bugetul de stat pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010, de ajutor social prevăzut de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat sau de indemnizaţie pe perioada concediului de acomodare prevăzută de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

Astfel, aceştia devin asiguraţi fără plata contribuţiei, având acces la serviciile de sănătate prevăzute de Legea nr.95/2006.

În ceea ce priveşte drepturile la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, a drepturilor de ajutor social şi a celor de concediu de acomodare stabilite până la 31 decembrie inclusiv, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se asigură de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a Capitalei, până la 31 martie 2018, arată Guvernul.

OUG mai prevede ca sumele reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate, pentru drepturile aferente perioadei până la 31 decembrie 2017, să nu se mai  recupereze, măsura fiind luată ţinând cont de categoria de beneficiari care prezintă vulnerabilitate crescută atât pentru sănătate, dar şi economică.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More