Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj are o nouă conducere, contestată de mulți chiar din prima clipă

0 93
sedinta AGA APPC 15 mai
FOTO: facemmedia.ro

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) a avut ieri programată Adunarea Generală, una în urma căreia s-a ales noua conducere APPC. Într-o ”sală de conferințe” de la Casa TIFF din Cluj-Napoca, membrii Asociației s-au întâlnit, în spatele ușilor închise cu cheia (!) pentru a stabili noul organism de conducere.

Alegerile, poate cele mai zbuciumate din istoria APPC, nu au fost lipsite de contre dure, proteste și chiar acuze.

În urmă cu o săptămână jurnalistul Liviu Alexa și-a exprimat intenția de a candida la șefia APPC, acesta atrăgând în jurul său sprijinul a circa 50 de jurnaliști din județul Cluj, oameni de presă care nu fac parte din Asociație. Aceștia, în frunte cu Liviu Alexa, au trimis conducerii APPC cereri de adeziune în Asociație, însă solicitările lor au fost puse în stand-by, până după data alegerilor din 15 mai.

Asta, spun contestatarii, pentru că vechea conducere s-a temut să nu-și piardă controlul în fruntea APPC și, în același timp, pentru ca la alegerile de joi să nu existe o opoziție puternică pentru noii candidați agreați de vechea conducere.

S-a ajuns astfel ca la alegerile de la Casa TIFF membrii Asociației cu drept de vot să fie ținuți închiși cu cheia într-o sală de ședințe, în timp ce noii aspiranți la conducerea asociației și zeci de oameni de presă care doreau să se înscrie în APPC să fie ținuți afară.

În interior, bătălia s-a dat pe mai multe fronturi. Pentru a evita avalanșa de atacuri care au venit în ultima perioadă împotriva conducerii APPC, președintele Cosmina Fernoagă (Actual de Cluj) a refuzat să candideze la un nou mandat. Astfel, cu câteva zile înainte de alegeri, și-a anunțat candidatura Remus Florescu (Adevărul). Pentru funcții în Colegiul de Conducere (CC), alături de Florescu, și-au depus candidatura și Cosmin Puriș (Ziarul Făclia) și Bogdan Stanciu (Transilvania Reporter).

De cealaltă parte, având în vedere că lui Liviu Alexa și celorlalți susținători ai acestuia nu le-a fost permis accesul la ședința AGA, contracandidați pentru echipa lui Florescu au fost Ioana Oros, Andra Daria Szasz (ambele de la Ziar de Cluj) și Alin Golban (Realitatea TV), aceștia asumându-și în cadrul alegerilor programul lui Liviu Alexa.

Încă înainte de startul dezbaterilor și începutul procesului de votare, s-a luat în discuție modificarea ordinii de zi cu introducerea unui nou punct referitor la acceptarea de noi membri, însă acest aspect nu a fost supus la vot, iar ordinea de zi a rămas aceeași care a fost anunțată anterior.

S-a trecut, prin urmare, la procesul de votare. Mai întâi s-au votat cei trei membri ai Colegiului de Conducere (CC), dintre care ulterior a fost ales noul președinte al APPC. În urma voturilor exprimate de către cei prezenți, președinte a fost ales Remus Florescu, iar în CC au mai intrat Cosmin Puriș și Bogdan Stanciu. Votul secret a desemnat și un secretar al Asociației în persoana Florentinei Tătar (Ziar de Cluj), însă aceasta a refuzat funcția (având în vedere că își anunțase candidatura în echipa Oros-Szasz-Golban), astfel că secretar a devenit următorul candidat de pe listă ca număr de voturi obținute, și anume Mihai Prodan (Actual de Cluj).

Pe tot parcursul procedurii de alegeri au existat în sală voci care au condamnat practica vechii conduceri, de a nu permite accesul noilor membri în Asociație. Mai mult, Mihai Șoica (Evenimentul Zilei) a acuzat ca fiind nelegală Adunarea Generală, după ce aceasta a fost convocată de Cosmina Fernoagă și vechiul Colegiu de Conducere, care nu este înregistrat în actele APPC și în statutul Asociației, acestea nefiind actualizate la Judecătorie de mai mulți ani.

Mihai Șoica a anunțat imediat după încheierea procesului de vot că va demara o procedură juridică de anulare a ”acestor alegeri ilegale, făcute în cadrul unei adunări generale ilegale”.

După întreaga tevatură din ziua alegerilor, câteva întrebări rămân suspendate în aer, în așteptarea unor răspunsuri.

De ce nu le-a fost permisă înscrierea în asociație celor care și-au depus adeziunile în urmă cu o săptămână?

Conform Statutului, ”Primirea de noi membri în APP presupune respectarea următoarei proceduri.
Solicitantul va depune o cerere de primire în asociație, dacă este necesar, se vor anexa, în copie, alte acte solicitate de membrii Colegiului de Conducere. Avizul se va comunica solicitantului în maximum 5 zile de la data înregistrării cererii.” (art. 19)

Ceea ce nu spune statutul este cine decide primirea de noi membri în Asociație. Fostul Colegiu de Conducere al APPC a amânat emiterea unor avize (pozitive sau negative) cu privire la cele peste 50 de cereri înregistrate săptămâna trecută, însă, pe baza statutului, avea CC acest drept, sau era de responsabilitatea Adunării Generale să decidă primirea de noi membri?

Statutul prevede doar că CC poate cere acte suplimentare atașate la cererea de înscriere, nu și că CC decide cine intră și cine nu.

Apoi, tot conform statutului, ”Adunarea Generală este organul suprem de conducere al APPC și este compusă din toți membrii titulari” (art. 22). În continuare, statutul spune că respectivul Colegiu de Conducere este organul de conducere între sesiunile Adunării Generale (art. 26). Așadar, pe perioada Adunării Generale, aceasta este organul suprem de conducere și nu Colegiul de Conducere. Prin urmare, în cadrul ședinței Adunării Generale se puteau discuta și noile cereri de adeziune și primirea de noi membri.

”Colegiul de Conducere est format din trei persoane, alese de Adunarea Generală.” (art. 27)

”Membrii titulari ai APPC sunt toți membrii fondatori precum și membrii ce aderă ulterior la Statutul asociației și care îndeplinesc condiția de vechime în profesie. Prin vechime în profesie, în înțelesul aliniatului, se înțelege minimum 6 luni de experiență în presa, de la publicarea primului articol.
Calitatea de membru titular conferă: drept de vot, dreptul de a fi ales în Colegiul de Conducere, dreptul de a beneficia cu prioritate de orice tip de facilitate oferită sau intermediată de asociație” (art. 15)

În urma ședinței Adunării Generale de ieri s-a stabilit modificarea statutului Asociației, cu privire la art. 15, modificarea fiind aceea că nu pot deveni membri APPC decât jurnaliștii care au minim un an vechime în profesie și că este incompatibilă calitatea de membru APPC cu cea de membru de partid.

Mai mult, pentru a împiedica noii înscriși în Asociație să acceadă la funcții de conducere, s-a stabilit și modificarea art. 27, care va avea următorul cuprins: ”Colegiul de Conducere este format din trei persoane alese de Adunarea Generală, care au minim doi ani de activitate în cadrul asociației, ca membri, și cel puțin cinci ani vechime în profesie.”

O altă problemă care își așteaptă răspunsul este situația cenzorului/cenzorilor APPC. Pentru că statutul prevede între organele de conducere și Comisia de Cenzori.

La art. 22, printre atribuțiile Adunării Generale este prevăzută și ”aprobarea numirii cenzorului desemnat de către Colegiul de Conducere.” Pe când, la art. 34 se spune că ”Cenzorii sunt numiți de către Adunarea Generală”. La AGA din 15 mai nu s-a discutat nimic despre acest aspect. Oricum, pentru cei care au făcut ordinea de zi a ședinței acest lucru nu mai reprezenta importanță. Esențial era să se aleagă noua conducere, musai fără cei de afară, și apoi restul veneau de la sine, fără a trezi minim de interes. Mai mult, ultimele puncte discutate și ”votate” este posibil să nu poată fi puse în aplicare, având în vedere că odată cu trecerea timpului, unii membrii au părăsit ședința, iar cvorumul s-a evaporat și el odată cu cei plecați.

O altă problemă care a dat naștere multor discuții aprinse este aceea a accesării de proiecte pe fonduri nerambursabile. În cadrul ședinței AGA s-a stabilit că orice membru poate demara un astfel de program, însă nu s-a stabilit care sunt criteriile prin care un astfel de proiect poate fi demarat, cine își dă girul ca APPC să se implice în asemenea proiecte, care sunt factorii de decizie care vor hotărî soarta proiectelor și a membrilor APPC implicați. Se anunță transparență, toată lumea se bate pentru transparență, însă în APPC aceasta rămâne deocamdată ascunsă în spatele unor cortine stufoase și pline de praf.

Una peste alta, ședința de ieri a produs și unele lucruri constructive. Însă cel mai pozitiv aspect al ședinței a fost decizia lui Eugen Olariu de a-și dona întregul salariu pentru cei 4 ani cât a fost secretar al APPC pentru jurnalistul Tudor Știrbu, care a pierdut un proces pentru calomnie și trebuie să plătească daune de 5.000 de euro.  Decizia lui Eugen Olariu a fost aplaudată de toți cei prezenți, iar noul președinte Remus Florescu, a anunțat că va fi lansată o campanie de adunare de fonduri pentru sprijinirea colegului jurnalist, în prezent la Vocea Transilvaniei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More