Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

0 977

Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, boală cu care sunt diagnosticaţi anual aproape 80.000 de români. Ultimele statistici arată că 50.000 de persoane mor în ţara noastră în fiecare an, din cauza unei forme de cancer.

Specialiştii avertizează că numărul de cazuri de îmbolnăviri este în continuă creştere şi că o treime dintre acestea ar putea fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos. Astăzi, medici şi pacienţi se vor întâlni la o conferinţă care ar trebui să contribuie la creşterea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

Planul naţional de control al cancerului, ce va fi lansat în luna aprilie a acestui an, va cuprinde măsuri de control a acestor boli, de depistare precoce, până la tratament şi urmărirea în timp a cancerului, document care va sta la baza viitoarelor politici ale Ministerului Sănătăţii în acest domeniu.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

Carta de la Paris a stabilit data de 4 februarie a fiecărui an pentru marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului. UICC este responsabil pentru coordonarea manifestărilor din această zi, fiind sprijinit de diverși parteneri și organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

 

Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume, potrivit OMS, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. În prezent, 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30-69 de ani). 1,5 milioane de persoane, care suferă de această boală, ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS ”25 by 25”: reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025. Cele mai afectate sunt țările în curs de dezvoltare. La nivel mondial, este estimată o creștere a îmbolnăvirilor ajungând la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012.

4-feb-cancer-ribbon

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More