Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Atac la București venit din Maramureș? Ideea autonomiei lansată în cadrul unui eveniment

0 4.104

În cadrul unui eveniment derulat azi, 14 iunie, în Baia Mare, eveniment la care a participat și ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, o voce politică puternică a Maramureșului a declarat că structura administrativă actuală a României este „perimată” și că este nevoie de autonomie administrativă.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, lovește din nou. În cadrul lansării Asociaţiei Întreprinzătorilor din Maramureş, eveniment derulat azi, 14 iunie, el a afirmat că structura administrativă actuală a României este învechită și că el este unul dintre cei care susține că este nevoie nu de regionalizare ci de autonomie administrativă locală. De altfel edilul dă ca și exemplu Tirolul de Sud.

„Eu sunt un om care nu susţine regionalizarea, ci autonomia. Autonomia pe criterii administrative şi economice, nici măcar descentralizarea. Eu consider că cel mai bun pentru România, astăzi, este proiectul pe care-l avem în Tirolul de Sud, o autonomie care să poată să dea curaj celor care sunt în mediul de afaceri, să investească mai mult la nivel local şi să şi extragă resursele direct de la nivel local, şi nu filtrate printr-o capitală ce nu întotdeauna este cu faţa spre Baia Mare, Suceava, spre Arad sau spre Bacău”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Afirmațiile acestuia sunt fondate pe criteriul unei înlesniri a investițiilor pe plan local și subtil acuză Bucureștiul că uneori trece cu vederea nevoile provinciilor. Din perspectiva acestuia structura actuală a țării împiedecă dezvoltarea, ține pe loc evoluția economică și din această cauză este necesară o schimbare în structura României.

„Eu consider că la 100 de ani de România trebuie să avem un nou proiect de ţară. Modul în care astăzi este structurată România din punct de vedere administrativ este un un proiect perimat. Este un proiect care nu va duce nicăieri din perspectivă economică şi socială, dar revenind la cea ce avem de făcut în oraşul nostru şi judeţul nostru, eu consider că cel mai important lucru este oportunitatea pe care o avem astăzi de a folosi finanţările europene”, a continuat Cătălin Cherecheş.

Totodată, primarul a afirmat că autorităţile locale ar trebui să-şi stabilească singure taxele şi impozitele într-o pondere mult mai mare decât în prezent. Atacă oarecum Bucureștiul în ceea ce privește ideea de a impune regulile de comunicare atât cu cetățenii cât și cu mediul de afaceri.

„Aş dori foarte mult ca la nivel local să avem posibilitatea ca municipiu reşedinţă de judeţ, tot ce înseamnă autorităţi locale să nu stabilim taxele şi impozitele într-o proporţie, astăzi, de aproximativ 7-10% pentru că atât este influenţa la nivelul României pe care o are ca decizie autoritatea locală, păstrând cea ce înseamnă taxe şi impozite locale, şi să avem o pondere mult mai mare. Şi să nu ne mai vină mutările în plic de la Bucureşti, despre relaţia pe care o avem cu cetăţenii sau cu mediul de afaceri, ci să putem să gestionăm şi să aşezăm noi grilele de impozitare după cum considerăm noi că avem priorităţile”, a încheiat acesta.

Sursă: adevărul.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More