Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

In atentia crescatorilor de animale. APIA efectueaza controale la exploatatiile de bovine, ovine si caprine

0 335

animale control apia

In aceasta perioada, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultură (APIA) desfaşoara controlul sau suparacontrolul la faţa locului, in exploatatiile de bovine, ovine şi caprine, pentru care au fost depuse cereri de solicitare a ajutoarelor nationale tranzitorii (ANT).

Sprijinul din sectorul zootehnic este acordat pentru speciile ovine sau caprine si pentru producătorii de lapte si de carne de vită si producătorii de lapte si de carne de ovine sau caprine din zonele defavorizate.

Echipele de control APIA verifica următoarele elemente:

a) existenta efectiva a animalelor în exploatatie, inclusiv a celor care nu fac obiectul cererii depuse;

b) respectarea pentru animalele găsite la faţa locului, a celor 4 elemente ale sistemului de identificare (crotalii aplicate, paşapoarte în original, inregistratea in Registrul Naţional al Exploatatiilor – conform extrasului din ziua/preziua controlului, registrul individual al exploatatiei, completat la zi);

c) existenta documentelor justificative a altor evenimente (pierdere crotalii, forta majora, circumstante naturale);

d) existenta documentelor justificative pentru iesirea din exploatatie, după caz.

Crescătorii de animale au obligatia de a mentine in exploatatie animalele pentru care s-a solicitat ajutorul specific, chiar dacă au fost controlaţi, astfel:

– ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine – 90 de zile de la data limita a depunerii cererii (20 iunie 2014), respectiv 18.09.2014 inclusiv;

– ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte si de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate – 100 de zile de la data limita a depunerii cererii (20 iunie 2014), respectiv 28.09.2014 inclusiv;

– ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte si de carne de vita din zonele defavorizate – 6 luni de la data limita a depunerii cererii (20 iunie 2014), respectiv 21.12.2014 inclusiv.

Animalele gasite la control fara numere de identificare (crotalii), incorect identificate si cele care nu sunt gasite, in urma controlului administrativ, in exploatatie la datele obligatorii de retentie mai sus specificate sunt animale nedeterminate, care genereaza penalitati sau excluderi de la plata, după caz.

Daca solicitantul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA, pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat primă pe cap de animal devine neeligibila.

28 septembrie 2014 este termenul limita pană la care echipele APIA pot efectua controlul la fata locului, în exploataţiile de ovine şi caprine, și 21 decembrie 2014 este termenul limita pana la care echipele APIA pot efectua controlul la fata locului, in exploatatiile de bovine.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More