Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Atenție! Cele mai multe incendii de vegetaţie au loc la sfârşitul de săptămână

0 63

Sfârşitul de săptămână este o perioadă în care foarte mulţi cetăţeni aleg să îşi cureţe terenurile prin arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa continuă campaniile de prevenire a incendiilor care au ca drept cauză folosirea focului deschis pentru a igieniza terenurile, cu sprijinul presei locale, dar şi prin acţiuni punctuale, în teren, ale inspectorilor de prevenire.

Protocolul de colaborare încheiat între pompierii militari, Agentia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură si Garda Nationala de Mediu continuă, reprezentanţii acestor instituţii au participat la campanii de informare a fermierilor, în care li s-au comunicat acestora aspecte de interes comun ce vizează interdicţia utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajistilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în domeniu.

Statistica incendiilor de vegetaţie uscată arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adaposturilor de animale, furajelor sau pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapida a focului la obiective învecinate, precum şi la fondul forestier, arderile producând pagube mari si, din nefericire, chiar şi pierderi de vieţi omeneşti.

De la începutul anului 2017 şi până în prezent, efectivele Inspectoratului pentru Situaţi de Urgenţă “Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud, împreună cu autorităţile publice locale prin serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă , au acţionat pentru stingerea a 33 de incendii ce au afectat o suprafaţă totală de aproximativ 130 ha.

Intervenţiile la incendiile de vegetaţie se desfaşoară în condiţii extrem de dificile şi de lungă durată, cele mai multe dintre acestea fiind în zone greu accesibile, cu teren accidentat, unde accesul autospecialelor de intervenţie se realizează cu dificultate ori este imposibil, astfel că pompierii sunt nevoiţi să acţioneze cu alte mijloace de stingere pentru izolarea şi lichidarea focarelor.

Toate acestea pot fi evitate prin respectarea urmatoarelor măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

– este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
– pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox. 5m;
– arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
– arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;
– la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice, respectiv închisoare 3 luni – 1 an sau amendă penală 30000 – 60000 lei pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More