Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Atenționare Cod Portocaliu! Averse torențiale, grindină și vijelii

0 919

ANM a emis COD PORTOCALIU de vijelii, ploi torențiale, grindină și intensificări ale vântului.

ANM a emis o atenționare COD PORTOCALIU de averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în intervalul 13.06.2020 ora 15:00-14.06.2020 ora 02:00. Zonele vizate sunt Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei local în Muntenia și zonele de munte.

De altfel cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență transmit și ei faptul că în contextul emiterii, de către Administrația Națională de Meteorologie, a atenționării COD PORTOCALIU, s-a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a potențialelor situaţii de urgenţă.

Astfel, în judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundațiilor.

De asemenea, pentru asigurarea acțiunilor în sprijinul administrației publice locale și a comunităților, pompierii militari au verificat și pregătit mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

La nevoie, inspectoratele pentru situații de urgență vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Totodată, pompierii angrenați în gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din zonele grav afectate, continuă misiunile în sprijinul populației și monitorizează situațiile din teren care pot pune în pericol viața și bunurile.

Evoluția fenomenelor meteorologice va fi atent urmărită din dispeceratul IGSU și vor fi dispuse măsurile necesare eficientizării misiunilor de răspuns.

RECOMANDĂRI IGSU

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More