Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Au dat-o la întors. ”Vrem școli și spitale, nu catedrale” nu mai e valabilă, în urma discuțiilor dintre premierul Cioloș și Patriarh

0 47

Doar o zi a ținut minunea! Sâmbătă dimineața întreaga Românie aprecia faptul că în proiectul de buget pentru anul viitor nu sunt prevăzute alocări de fonduri pentru biserici, dar sunt majorate fondurile alocate Educației și Sănătății. Duminică, însă, după o convorbire telefonică între premierul Dacian Cioloș și Patriarhul Daniel, situația bugetului pentru lăcașurile de cult și clerici a luat o altă turnură.

În proiectul de buget pentru anul 2016, prezentat de Ministerul Finanțelor, nu este prevăzută nicio sumă de bani pentru construirea sau modernizarea lăcașurilor de cult, nici pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Această informație a provocat o reacție de apreciere din partea populației la adresa Guvernului Cioloș, felicitat pentru faptul că a dat ascultare zecilor de mii de români care au ieșit în stradă în urmă cu o lună, scandând, printre altele, ”Vrem spitale, nu catedrale”. Protestatarii au cerut atunci și impozitarea averilor bisericeşti, în condiţiile în care Biserica Ortodoxă Română deţine aproape 80.000 de hectare de teren agricol şi păduri, dar şi numeroase restaurante, hoteluri, ferme şi fabrici.

La auzul acestor vești, Patriarhul Daniel a avut o reacție pozitivă, însă a pus și o condiție, una care avea să cântărească greu, se pare:

Suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salarii de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv ne-a luat statul ca proprietăți. Noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să dea înapoi ceea ce a luat și cu tot echilibrul acesta nu mai avem nevoie de salarii de la stat și altele”, declara ieri Patriarhul Daniel.

De altfel, tot sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei declara că noile prevederi legislative anunțate de Guvernul Cioloș fac parte doar dintr-un proiect lege și că speră ca nu aceasta să fie forma finală a legii ce va fi adoptată.

Și chiar asta s-a întâmplat, peste noapte înregistrându-se o răsturnare de situație.

Premierul Dacian Cioloș a avut, în dimineața zile de 6 decembrie, o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe tema alocațiilor bugetare pe anul 2016.

”Discuția a scos încă o dată în evidență bună înțelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situația financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de anul precedent atât în ceea ce privește personalul clerical cât și cel neclerical, ca o recunoaștere a rolului social important pe care reprezentanții cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din această perspectivă.

Totodată, Preafericirea Sa a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a îmbunătăți condițiile de educație ale copiilor și tinerilor din mediul rural și ale calității actului medical în spitale. Premierul Cioloș a mulțumit pentru implicarea Bisericii în cele două direcții extrem de importante pentru dezvoltarea societății românești. De asemenea, premierul Dacian Cioloș l-a asigurat pe Părintele Patriarh că Guvernul României va asigura finanțare pentru proiecte de investiții importante și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare în funcție de posibilități pentru lăcașele de cult aflate în construcție”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului..

Astfel, după ce în urmă cu doar o zi se anunțase că bisericile și clericii nu vor mai băga mâna adânc în bugetul național, în această dimineață s-a ajuns la situația în care bugetul alocat Cultelor va fi mai mare decât în anul precedent, că vor fi finanțate de la bugetul național atât noi investiții în lăcașuri de cult, cât și continuarea lucrărilor la bisericile și catedralele aflate deja în construcție.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More