Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Au demarat lucrările de reabilitare la ”Drumul lui Pintea”, cel care leagă Clujul de Maramureș – FOTO/VIDEO

3 892

reabilitare DN 18B Dej - Targu Lapus (9)

În prezența oficialităților locale și județene din Cluj și Maramureș, joi la prânz a avut loc, la limita dintre cele două județe, demararea lucrărilor de reabilitare a drumului național 18B, cel care face legătura între Dej și Târgu Lăpuș prin satul Măgoaja din comuna Chiuiești.

Drumul de la Baia Mare la Dej va fi mai scurt de anul viitor, după ce lucrările de reabilitare ale drumului național 18B vor fi finalizate.

Astfel, drumul de la Dej la Târgu Lăpuș se va scurta cu 8 kilometri, cam tot atât cât este lungimea porțiunii de drum la care au început lucrările de reabilitare.

Până acum cei care doreau să călătorească de la Dej la Târgu Lăpuș tebuiau să parcurgă 53 de kilometri, pe un traseu ce cuprinde drumul național 1C, iar din localitatea sălăjeană Gâlgău făceau drepta spre Târgu Lăpuș, pe DN 109F. După finalizarea lucrărilor de reabilitare la DN 18B de la Dej la Târgu Lăpuș vor fi doar 45 de kilometri, pe un traseu ce trece prin Chiuiești (Măgoaja).

DN 18B, denumit și drumul lui Pintea Viteazu, va fi unul extrem de folositor și pelerinilor care an de an se duc să se roage la Mănăstirea Sfânta Ana de la Rohia. Până acum, pelerinii făceau eforturi uriașe ca să ajungă la mănăstire, având în vedere starea deplorabilă a drumului.

Joi la prânz au fost prezenți la granița dintre Cluj și Maramureș pe DN 18B reprezentanți ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Eugen Cecan, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Anton Rohian, prefectul Maramureșului, deputatul Cornel Itu, senatorul Sorin Bota, Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gavril Mihuț, primarul comunei clujene Chiuiești, dar și primarul Dejului Costan Morar și consilierul local dejean Nelu Anca.

Conform lui Eugen Cecan, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, lucrările la drum au început în urmă cu trei zile, termenul de finalizare fiind de 30 de zile. Acesta spune însă că lucrările vor fi termiante mai repede, lucrările constând în aducerea tronsonului la stadiul de drum național, față de cel de macadam de acum. Eugen Jecan spune că astfel drumul de la Cluj-Napoca la Baia Mare se va reduce cu 38 de kilometri, dacă șoferii vor alege DN 18B, în loc de ruta obișnuită pe DN 1C.

reabilitare DN 18B Dej - Targu Lapus (5)

”Acest drum a fost trecut ca drum național printr-o hotărâre a Consiliului Județean Maramureș de acum patru ani de zile. Trebuia terminat în mandatul 2008-2012, dar s-a început și nu s-a terminat și a fost un țel al administrației județului Maramureș, conjugată cu Clujul, să termine acest drum. Este un drum, nu neapărat strategic, dar este un drum care face legătură cu Țara Lăpușului într-o idee de dezvoltare a acestei zone, a noastră, a județului Maramureș, și cred că și a Clujului, prin ceea ce înseamnă turismul religios, prin ceea ce înseamnă dezvoltarea economică și ceea ce înseamnă Târgu Lăpuș pentru noi, ca județul Maramureș”, a declarat prefectul de Maramureș, Anton Rohian.

reabilitare DN 18B Dej - Targu Lapus (6) Anton Rohian

”Atât autoritățile locale, cât și parlamentarii, au încercat prin toate mijloacele posibile pentru a realiza acest drum. Eu cred că interpelările numeroase făcute la adresa CNADNR, la ministrul Transporturilor, cred că au avut un efect pozitiv. Acest drum a fost trecut din domeniul drumurilor județene în domeniul drumurilor naționale, DN 18B, pe care simbolic putem să-l numim ”Drumul lui Pintea”. Pentru că are o încărcătură deosebită zona aceasta și faptul că izvorul lui Pintea, troița lui Pintea, bustul lui Pintea, sper să creeze o oportunitate deosebită pentru această zonă”, a declarat deputatul din Colegiul 6 Cluj, Cornel Itu.

reabilitare DN 18B Dej - Targu Lapus (7) Cornel Itu

”Legătura dintre județul Cluj și Maramureș prin această lucrare devine mult mai scurtă și, practic, scoate Țara Lăpușului spre România, spre Cluj, spre Transilvania, din punctul de vedere al infrastructurii rutiere. Era o problemă reală, de mulți ani, în care s-a investit puțin și sporadic. În ultimii doi ani am făcut o strategie comună, atât Clujul cât și Maramureșul, pentru a finaliza toate aceste proiecte începute. S-a finalizat Dej – Baia Mare, s-au finalizat în partea de nord a județului Maramureș legăturile pe drumurile naționale și a rămas acest drum național, care în acest an intră în fază finală de modernizare până la Baia Mare. Cei 8 kilometri care se lucrează în această toamnă sunt doar începutul pentru tot drumul de la Cășeiu, Târgu Lăpuș, până la Baia Mare, anul viitor urmând să se finalizeze tronsonul Târgu Lăpuș – Baia Mare. Acest drum național se va face cu tehnologia de reciclare la rece, tehnologie pe care eu am susținut-o de mai bine de zece ani. La Cluj chiar există și un utilaj la drumurile județene. Cu acest drum, practic, această tehnologie intră în patrimoniul drumurilor naționale. Această tehnologie are avantajul că se lucrează aproximativ 2 kilometri pe zi. Nu există o altă soluție atât de avantajoasă din punctul de vedere al timpului și al costurilor. Folosind ”zestrea” pe care drumul o are, o reciclează, se aditivează cu ciment special și apoi se toarnă straturile de asfalt, îndeobște unul plus un strat de izolare, care reduce și costul, nu numai timpul, în proporție cu 20-25% față de celelalte tehnologii”, a explicat senatorul PSD de Maramureș, Sorin Ovidiu Bota.

reabilitare DN 18B Dej - Targu Lapus (8) Sorin Bota

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. cetateanul spune

  Asa bun o sa iasa facut in 30 de zile ca si portiunea dintre Chiuiesti-Magoaja. De obicei vine tot consiliul judetean si ministrii la inaugurare da astia au venit mai repede. Drumul asta asteapta sa fie asfaltat de 25 de ani ba, in locul vostru imi era rusine sa apar aci si sa ma laud cu asfalt reciclat! De cacat ca de obicei! Cum stateau ca papagalii insirati acolo si vb despre 8 km de drum, ce mare realizare vor avea!

 2. Viorelia spune

  S-A FINALIZAT DRUMUL?

  1. Radu spune

   S-a finalizat si intr-un un an e varza. Tot e crapat si sunt portiuni deja fara asfalt.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More