Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Au început eliberările. Dan Șova, Rudel Obreja și Constantin Niță, scoși din închisoare

0 390

Personajele principale din trei mari dosare de corupție au fost puse în libertate după ce s-a hotărât ilegalitatea completurilor de judecători care i-au condamnat.

Dan Șova, Rudel Obreja și Constantin Niță, condamnați în dosare de corupție, sunt puși în libertate după ce avocații apărării au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători, completuri care i-au condamnat pe cei trei, anunță Digi24, dar și ziarul Adevărul.

Conform Adevărul, Constantin Niță, fost ministru al Energiei, a fost condamnat la sfârşitul lunii iunie la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2013, Constantin Niţă, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat lui Tiberiu Urdăreanu, denunţător în cauză, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia cu Primăria Iaşi.

Foto: Constantin Niță

De asemenea, Curtea Supremă l-a condamnat în luna iunie pe Dan Şova la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora.  Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Foto: Dan Șova

Rudel Obreja, fostul președinte al Federației de Box, a fost condamnat la începutul lunii iunie de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită, decizia fiind una definitivă. În aceeaşi cauză, judecătorii au admis o solicitare a fostului preşedinte a Federaţiei Române de Box, iar acuzaţiile de evaziune fiscală au fost desfiinţate, informează tot cei de la Adevărul.

Foto: Rudel Obreja

„Judecătorii instanţei supreme au luat aceste decizii în urma unor cereri formulate de apărătorii condamnaţilor, care au invocat că au fost constituite ilegal completurile de cinci judecători care au luat deciziile finale în respectivele dosare de corupţie. Astfel, instanţa supremă a admis cererile de suspendare a pedepselor în cazul celor trei. Deciziile sunt executorii, motiv pentru care condamnaţii vor ieşi din închisoare de îndată. Cei trei au cerut rejudecarea proceselor şi au făcut contestaţii în anulare, în acest ultim caz fiind fixate termene după 20 ianuarie 2019. Judecătorii au decis că, chiar dacă cererile de contestaţii în anulare au primit termene după 20 ianuarie 2019, cei trei trebuie să părăsească închisoarea” au scris jurnaliștii Digi24.

Nu în ultimul rând, alte două personaje binecunoscute, Elena Udrea și Alina Bica, au fost cereri asemănătoare prin avocații lor. În cazul Elenei Udrea decizia a fost amânată pentru 27 ianuarie 2019, iar în ceea ce o privește pe Alina Bica nu a fost luată încă o decizie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More