Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Autonomia Transilvaniei a adunat peste 10.000 de semnături la petiția online

0 240

Romania-autonomie-Transilvania-

Peste 10.000 de persoane au semnat o petiție online prin care se cere autonomia Transilvaniei (Banat, Crișana, Maramureș și Ardeal)și Guvern regional la Cluj-Napoca, cu control politic și economic pe teritoriul Transilvaniei.

Redactată atât în limba română, cât și în maghiară, petiția inițiată de Fancsali Ernő a fost trimisă și Parlamentului și Guvernului României. Redăm mai jos conținutul acesteia.

“Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost întotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. În secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credincioși numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate.

După 1989, starea regiunii noastre nu s-a îmbunătăţit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm.

Vrem prosperitate, vrem un mediu curat, vrem o societate eliberată, vrem un viitor pentru urmașii noștri. ”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More