Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Autoritățile din Bistrița-Năsăud încă în alertă. 13 localități afectate de inundații

0 204

CJSU Bistrița-Năsăud și ISU Bistrița-Năsăud sunt încă în alertă din cauza inundațiilor provocate de căderile masive de apă.

Consiliul Județean pentru Situații de Urgență a emis un comunicat de presă în care se prezintă situația, până la acest moment, a efectelor produse de inundații pe raza județului Bistrița-Năsăud. Astfel, în data de 15.05.2019, ora 18.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița” al Județului Bistrița-Năsăud a primit o atenționare / avertizare fenomene meteorologice și hidrologice cod portocaliu – averse torențiale, grindină, descărcări electrice, vijelii, la ora 21.00 a fost emisă o avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Budac, care s-a transformat ulterior în cod roșu de inundații, la ora 00.30 a fost emisă o altă avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Șieu, care o oră mai târziu a fost transformată în cod roșu de inundații, iar în jurul orei01.40 s-a mai emis o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pe cursul râului Dipșa.

Au fost primite prin SNUAU 112, un număr de 182 de apeluri de urgenţă privind inundațiile şi alte situaţii de urgență rezultate în urma fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

Populația județului Bistrița-Năsăud a fost alertată prin sistemul RO ALERT de cinci ori, pe timpul manifestărilor fenomenelor meteorologice astfel: IGSU a alertat cea mai mare parte a populației din județ, iar ISU Bistrița a alertat unitățile administrativ teritoriale în care urma să se producă fenomene meteorologice periculoase.

Situația operativă din județul Bistrița-Năsăud până în data de 16.05.2019, la ora 08.00 se prezintă astfel: au fost afectate localitățile Bistrița, Feldru, Năsăud, Slătinița, Dumitra, Ghinda, Jelna, Livezile, Ruștior, Budacu de Jos, Coșbuc, Monor, Sîngeorz-Băi. În total au fost afectate 39 de case, 88 de subsoluri, 7 străzi, 2 instituții publice, 2 societăți comerciale și 4 anexe. 15 persoane au fost evacuate, iar alte 17 persoane au fost evacuate preventiv.

În momentul de față situația operativă este dinamică, se intervine la situațiile meteorologice și hidrologice în zonele afectate. Rapoartele operative de la nivelul unităților administrativ teritoriale vor fi centralizate și furnizate în informările ulterioare.

În continuare CJSU Bistrița – Năsăud monitorizează situația operativă la nivelul întregului județ și este pregătit să aloce resursele necesare atunci când situația o impune.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More