Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Autoritatile locale fac ce vor cu pasunile

0 177

 

 

Pasunile României par să fie la cheremul autoritatilor locale. Acestea fac ce vor cu ele chiar dacă legal există probleme majore. În loc să ajungă la crescatorii de animale în mod corect, pașunile sunt direcționate la persoanele care au mai multă influenta pe plan local.

AgriNews prezinta doua astfel de cazuri:

 

Cirbașa Ionuț Manuel, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Bordești — Jud. Vrancea, in exercitarea mandatului de Consilier local a participat la ședința Consiliului Local Bordești, în care s-a votat hotărârea prin care a fost aprobată concesionarea a 217,29 ha pășune comunală (pășune aflată în proprietatea publică a Consiliului Local al Comunei Bordești) către Asociația Crescătorilor de Animale și Producătorilor Agricoli Bordești, Vrancea (asociație în cadrul căreia acesta deține calitatea de membru fondator, precum și funcția de Vicepreședinte al Consiliului Director).

 

Potrivit Autorității Naționale de Integritate consilierul a încălcat dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și dispozițiile art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004.

 

Mai mult, concesionarea s-a realizat prin încheierea unui contract semnat de către Consiliul Local al Comunei Bordești, în calitate de concedent, și Asociația Crescătorilor de Animale și Producătorilor Agricoli Bordești, în calitate de concesionar, reprezentată de către membrii fondatori ai acesteia printre care și persoana evaluată.

Situație similară și la Buzău. Văsii Gavril , consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Vintilă Vodă în exercitarea mandatului de consilier local a participat la ședința Consiliului Local al Comunei Vintilă-Vodă, luând parte la deliberarea și adoptarea hotărârii prin care s-a aprobat închiriere prin licitație publică cu strigare a pășunii comunale aflată în proprietatea Comunei Vintilă Vodă (anterior ședinței, persoana evaluată a formulat o cerere la primăria comunei prin care solicita aprobarea arendării a 45 ha din pășunea existentă în Comuna Vintilă Vodă).

Persoana evaluată, în calitate de Președinte al Comisiei pentru agricultură, activități economico-financiare, amenajarea teritoriului, urbanism, protecția mediului și turismului din cadrul Consiliului Local al Comunei Vintilă Vodă, a analizat proiectul de hotărâre privind închirierea prin licitație publică cu strigare a pășunii comunale proprietatea Comunei Vintilă Vodă, Județul Buzău, avizând favorabil proiectul.

Ulterior adoptării H.C.L., în calitate de Președinte al Asociației crescătorilor de animale Vintilă Vodă, acesta a depus oferte în sensul participării la licitația organizată. Astfel, Asociația a încheiat două contracte având ca obiect închirerea unei suprafețe de 53 ha pășune, încălcând prevederile art. 46, alin. 1) din Legea 215/2001, art. 75, lit. f) și art. 77, alin. (1) din Legea 393/2004.

Daca aveți cunostinta de astfel de practici va rugam sa ne scrieți la pagina de contact.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More