Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Avertismentul salvamontiștilor: Risc mare de producere a avalanșelor la înălțimi de peste 1.800 de metri

0 81

Riscul producerii avalanşelor la altitudini mari, în întreaga zonă montană, este mare şi se va menţine la acest nivel şi în zilele următoare, anunţă Salvamont România.

Turiştii care vor să practice sporturi de iarnă în afara staţiunilor turistice sunt sfătuiţi să se informeze temeinic cu privire la condiţiile din zonele pe care le vor vizita şi să aibă echipament special pentru salvarea din avalanşă.

”Ca urmare a creşterii stratului de zăpadă din zona montană şi a creşterii semnificative a temperaturii prognozate pentru următoarele zile, Salvamont România anunţă că riscul producerii de avalanşe la altitudini mai mari de 1.800 de metri este mare şi se va menţine la acest nivel şi în zilele următoare”, anunţă salvamontiştii.

Potrivit acestora, sub această altitudine, în zonele cu depunere de zăpadă, riscul producerii de avalanşe este moderat.

Riscul de avalanşă este de gradul 4 în Munţii Călimani şi Gurghiu, la altitudini de peste 1.600-1.700 de metri, în urma căderilor de zăpadă din ultimele zile şi a temperaturilor ridicate prognozate pentru următoarele zile, au anunţat miercuri reprezentanţii Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Mureş.

„În urma patrulărilor preventive şi a măsurătorilor efectuate în zăpadă în data de 12.12.2017, Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Mureş vă informează că în Munţii Călimani şi Gurghiu, în zonele cu pantă între 25 – 38 grade, la altitudini de peste 1.600-1.700 m, în urma căderilor de zăpadă din ultimele zile şi a temperaturilor ridicate prognozate pentru următoarele zile, riscul de avalanşă este de gradul 4 (pe o scară de la 1 la 5), nivel de risc care se va menţine în zilele următoare (…) Traseele pe care există pericol de declanşare a unei avalanşe în munţii Călimani sunt închise”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Mureş.

Salvamontiştii mureşeni au arătat că persoanele care vor parcurge în următoarele zile trasee montane din munţii Călimani şi Gurghiu la peste 1.600 de metri trebuie să fie echipate specific perioadei de iarnă, dar şi cu echipament individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de avalanşă, dispozitiv electronic de căutare din avalanşă DVA).

Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor turistice sunt rugaţi să solicite informaţii despre starea traseelor, a zăpezii precum şi despre evoluţia vremii.

În plus, salvamontiştii le recomandă să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de semnalizare/căutare în avalanşă).

Cel mai mare strat de zăpadă se înregistrează la Bâlea Lac, judeţul Sibiu, 105 centimetri.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More