Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Avertizare pentru turiști. Viperele au apărut în zona Poiana cu Narcise din munții Rodnei

0 412

Jandarmii montani Rodna avertizează: dacă vizitaţi Poiana cu Narcise de pe Vf. Saca din Munţii Rodnei să aveţi grijă la vipere!

La sfârşitul săptămânii trecute foarte mulţi turişti au vizitat Poiana cu Narcise. Şi la acest sfârşit de săptămână se preconizează din nou un val de persoane dornice să admire natura în această perioadă.

Jandarmii montani din Rodna efectuează patrulări pe Muntele Saca, alături de rangerii Parcului Naţional Munţii Rodnei, pentru a fi la dispoziţia turiştilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor în această zonă, informează cei de la IJJ Bistrița-Năsăud.

De această dată instantaneele primite de la colegii noştri din teren, sunt de avertizare pentru turiştii care vor să urce la altitudinea de 1600 de metri, pentru a admira priveliştea. Viperele au fost susprinse când se încălzeau la soare. Ca urmare trebuie să aveţi grijă şi la acest aspect, pentru a evita călcarea lor din greşeală. Astfel, trebuie să aveţi încălţăminte adecvată de tip bocanc, să aveţi grijă pe unde păşiţi, respectiv unde vă aşezaţi, a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ.

În cazul în care sunteţi muşcat de o viperă, apelaţi imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, rămâneţi calm, reglaţi-vă respiraţia şi staţi întinşi, iar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate astfel încât locul muşcăturii să fie sub nivelul inimii.

Ulterior, victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă fiind administrarea de ser antiviperin.

De asemenea, jandarmii montani din Rodna, informează și asupra faptului că narcisele se află în maximul perioadei de înflorire şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile şi în perioada imediat următoare, când va fi perioada de maximă înflorire. Poiana cu Narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More