Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Azi este echinocțiul de toamnă. Ziua este egală cu noaptea

0 80

toamna

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, toamna astronomică își face simțită prezența. În această perioadă, la noi în țară, toamna și-a anunțat sosirea și în termometre.

Anul acesta, echinocțiul de toamnă are loc în 23 septembrie, după ce anul trecut a avut loc în 22 septembrie.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Începând de azi, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Situația este diferită în emisfera sudică. Aici, de azi începe echinocțiul de primăvară.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More