Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Azi se împlinesc 13 ani de la atentatele de la World Trade Center din New York – FOTO/VIDEO

0 464

WTC NEWS YORK 3

Azi se împlinesc 13 ani de la atacurile teroriste din America, soldate cu moartea a peste 4.000 de oameni.

Pe 11 septembrie 2001, patru atacuri teroriste, coordonate de către gruparea islamistă al-Qaida, au vizat ţinte importante din America: turnurile gemene World Trade Center, Pentagonul şi Washingtonul. Conform raportului oficial, patru avioane de pasageri au fost deturnate de către 19 terorişti, pentru a fi folosite în atacurile sinucigaşe.

În total, peste 4.000 de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa în urma atentatelor, iar peste 1.000 de oameni care se aflau în zona turnurilor World Trade Center şi au supravieţuit au fost diagnosticaţi cu cancer în anii următori. Suspiciunile iniţiale au fost îndreptate către gruparea teroristă al-Qaida, dar liderul Osama Bin Laden a negat implicarea în primă instanţă. Trei ani mai târziu, extremiştii şi-au asumat responsabilitatea pentru atac. Statele Unite au răspuns prin lansarea Războiului împotriva Terorismului, invadând Afganistanul. Cu toate astea, Osama Bin Laden a fost prins abia în 2011, fiind omorât de către armata americană.

Dacă reconstruirea Pentagonului a fost finalizată într-un an de zile, în cazul turnurilor World Trade Center lucrurile au durat ceva mai mult. Abia în mai 2002 s-a cărat molozul, iar finalizarea lucrărilor de reconstrucţie este aşteptată spre sfârşitul acestui an.

Politicieni, familiile celor care au murit în atacurile teroriste şi demnitari se vor aduna joi pentru a ţine un moment de reculegere şi pentru a asculta numele celor aproape 4.000 de victime.

Ceremonii asemănătoare vor avea de asemenea loc la Washington, unde un avion de călători a fost deturnat şi îndreptat asupra Pentagonului, şi pe câmpul din Shanksville, Pennsylvania, unde s-a prăbuşit un alt avion deturnat de terorişti.


Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More