Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Bacalaureat 2013 – sesiunea de toamnă. Proba scrisă la limba română

0 42

BACalaureat

Peste 55.000 de absolvenţi de clasa a XII-a participă azi, în întreaga țară, la proba scrisă de Limba Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2013, sesiunea toamnă.

Ca şi la sesiunea din vară, la proba scrisă de limba română din 26 august absolvenţii de clasa a XII-a trebuie să se aştepte la trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare, pe care trebuie să le rezolve în trei ore. Subiectele vor fi împărțite elevilor în funcție de profil: profil real, tehnologic şi vocaţional şi profil uman şi pedagogic.

Ce subiecte au fost în vară

La profilul real, tehnologic şi vocaţional, elevii au primit la subiectul 1 un text la prima vedere din „Scrinul negru” de George Călinescu.

Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se, printre altele, să găsească sinonime la cuvintele „mormane” şi ”uzate” şi să dea exemplu de o expresie care să conţină cuvântul „umăr”.

La subiectul 2, elevii au avut de redactat un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”.

La subiectul 3, elevii de la profilul real trebuiau să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (600-900 de cuvinte).

La profilul uman şi pedagocic, primul subiect a constat într-un text la prima vedere din „Accidentul”, de Mihail Sebastian. Elevii au avut de dat răspunsuri la nouă subpuncte.

La subiectul cu numărul 2 elevii au avut de argumentat, în 15 – 30 de rânduri, importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent.

Pentru subiectul al treilea au trebuit să scrie despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More