Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

BACALAUREAT 2014. SUBIECTELE de la Limba Română

2 96

school exam

Peste 143.000 de candidați s-au înscris în acest an la proba de limba română la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, 129.827 de candidaţi sunt din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare. Candidaţii vor susţine proba între orele 9:00 – 12:00 şi nu pot ieşi din examen mai devreme de 10:30. Subiectele pe care le vor primi la proba de română de la Bac sunt de două feluri: o variantă pentru Real şi una pentru Uman.

Subiecte profilul real

Elevii de la profilul real au primit un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare şi perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect şi de demostrat prin două argumente că textul aparţine genului epic, precum şi comentat o secvenţă.

La subiectul al doilea, aceştia au avut de redactat un eseu în care să-şi exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos.

La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la profilul real trebuie să redacteze un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.

Subiecte profilul uman

Elevii de la profilul uman au primit un text la prima vedere din opera Donna Alba, scris de Gib I. Mihăescu, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe.  La subiectul al doilea, elevii de clasa a XII-a de la profilul uman au avut de redactat un text argumentativ despre importanţa activităţilor de îndrumare a lecturii elevilor. La subiectul al treilea, elevii  au avut de scris un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat, scris de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu. 

Vezi mai jos ce subiecte au picat la LIMBA ROMÂNĂ

 

Astfel, absolvenţii filierei teoretice, profilul umanist, şi cei ai filierei vocaţionale, profilul pedagogic, vor avea acelaşi tip de subiecte, iar absolvenţii filierei teoretice – profil real, ai filierei tehnologice şi ai filierei vocaţionale – toate profilurile, cu excepţia celui pedagogic, vor primi alte tipuri de subiecte.

Subiectele sunt elaborate de profesori specialişti din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi au un grad de dificultate mediu, în raport cu programa şi cu competenţele vizate, precizează Ministerul Educaţiei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More