Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

BACALAUREAT 2015. Subiectele la matematică și istorie

0 42

BACalaureat

Absolvenţii de liceu au susținut astăzi cea de-a doua probă scrisă a bacalaureatului, cea a profilului.Peste 160.000 de absolvenţi susțin această probă, la matematică sau istorie, în funcție de profilul absolvit.

Bacalaureat 2015 subiecte matematică – profil mate-info

5593a335682ccf6401e29ec7

5593a333682ccf6401e29ec6-2

Subiectele de la proba la matematică de la Bacalaureat 2015 sunt diferite pentru profilele matematică-informatică, tehnologic, ştiinţele naturii şi pedagogic.

Subiectele la istorie

Absolvenţii de liceu au susţinut, miercuri proba oligatorie a profilului. Cei care au terminat filiera umană, au dat examen la Istorie.

Elevii au avut de rezolvat trei subiecte, iar cei care au ieşit din săli înainte de terminarea timpului de examen spun că s-au descurcat bine. La primele două subiecte, elevii au avut de analizat un text la prima vedere despre comunism, dar şi un altul despre Primul Război Mondial.

La subiectul al doilea au avut de elaborat un eseu despre autonomiile locale şi Evul Mediu.

Una dintre variante propune la subiectul cu numărul unu un fragment din K. Hitchins, România 1866-1947 şi unul din I. Bulei, O istorie a românilor.

La subiectul numărul trei, elevii trebuie să elaboreze în aproximativ două pagini un eseu despre preocuparea istoricilor pentru romanitatea românilor, având în vedere: menționarea a două cauze ale abordării romanității românilor de către istorici și precizarea unei asemănări între acestea; menționarea a doi istorici și prezentarea viziunii referitoare la romanitatea românilor a unuia dintre aceștia; formularea unui punct de vedere referitor la existența constantelor în abordarea romanității românilor de către istorici si susinerea acestuia printr-un argument istoric.

Se punctează si utilizarea limbajului istoric adecvat, structurarea prezentării, evidenţierea relaţiei cauză-efect, elaborarea argumentului istoric (prezentarea unui fapt istoric relevant și utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea si concluzia), respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice şi încadrarea eseului în limita de spaţiu precizată.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More