Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Baia Mare este primul oraş din România care a fost premiat la competiţia City.People.Light 2015 – FOTO

0 333

Oraşul Baia Mare fost distins cu premiul trei în cadrul ceremoniei City.People.Light pentru planul general de iluminare a centrului oraşului. Cea de-a 13 ediţie a City.People.Light Awards a avut loc vineri, 25 septembrie, la Helsinki, Finlanda. Designul de iluminat al proiectului oraşului Baia Mare a fost realizat de Mitru Ildiko, arhitect-şef al proiectului.

Proiectul face parte din planul urbanistic general care a început în 2005 şi reprezintă o componentă culturală a reconstrucţiei centrului oraşului Baia Mare în totalitate. Scopul acestui proiect a fost restaurarea şi readucerea în atenţie a celui mai important monument al oraşului – Biserica Sf. Ştefan – edificiu legat de naşterea şi atestarea documentară a oraşului. Iluminatul oferă o atmosferă ambientală ce evidenţiază clădirile, copacii, rutele importante şi scoate în evidenţă principalele repere ale oraşului: Turnul Sf. Ştefan, ruinele Bisericii Sf. Ştefan şi ale celorlalte două biserici care au fost descoperite – Biserica Sf. Ecaterina şi Biserica Sf. Martin. Designul de iluminat a fost creat de Mitru Ildiko, arhitectul-şef al proiectului.

“Ne bucurăm că Baia Mare este primul oras din Romania care a fost listat în primele 3 cele mai populare proiecte de iluminat urban la etapa finală a competiţiei People’s Choice Award. Salutăm efortul şi susţinerea comunităţii în promovarea acestui proiect construit în jurul nevoilor cetăţenilor, iar pe viitor ne propunem să demonstrăm rolul central al luminii în cadrul lumii urbane şi să valorificăm unul dintre cele mai importante aspecte ale unei vieţii: lumina.”, afirmă Bogdan Balaci, Commercial Leader Philips Lighting SEE.

Baia Mare_Philips Lighting_2

“Philips şi Asociţia LUCI, reţeaua internaţională a oraşelor pentru iluminat urban, au creat premiile City.People.Light cu mai bine de un deceniu în urmă, pentru a premia cele mai durabile proiecte de regenerare urbană care utilizează creativ lumina, cu scopul îmbunătăţirii vieţii şi experienţei cetăţenilor şi turiştilor.”, a declarat Astrid Simonsen Joos, Market Leader Philips Lighting în regiunea nordică. “Utilizarea luminii este bine gândită în întregul oraş, ţinând cont de principiile de design urban, cum ar fi durabilitatea şi integrarea arhitecturală a sistemelor de iluminat.”

Premii pentru Avila (Spania) şi Valenciennes (Franţa)

Locul I – New Nightscape, Avila, Spania
Rafael Gallego, Lighting Designer pentru planul general de iluminare al oraşului Avila, a declarat: “Prin proiectul New Nightscape, realizat pentru oraşul Avila, se urmăreşte dezvoltarea iluminatului stradal existent în mediul urban, având atât un scop funcţional, cât şi arhitectural. Noul plan de iluminare consolidează valorile culturale remarcabile ale oraşului, păstrând filozofia de conservare care a lăsat oraşului un patrimoniu cu care se mândreşte. Planul general de iluminare pentru Avila se bazează pe o nouă filozofie de iluminat care ia în considerare patru direcţii de iluminat: funcţional, arhitectural, comercial şi festiv.” Oraşul Avila, aflat în centrul Spaniei, se regăseşte pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar datorită numărului mare de biserici romanice şi gotice, este numit uneori “Oraşul Pietrelor şi Sfinţilor”. Designul de iluminat al proiectului oraşului Avila a fost realizat de compania AUREOLIGHTING care a fost, de asemenea, premiată.

Locul II – Evadarea artistică din amurg, Valenciennes, Franţa
Planul general de iluminat a presupus renovarea a 41 de sisteme de iluminat arhitectural deja existente şi crearea altor 9 proiecte arhitecturale de iluminat. Proiectul include iluminatul a două dintre principalele rute nocturne din centrul oraşului, de 1.100 metri, respectiv 700 de metri lungime. Interactivitatea luminilor oraşului cu locuitorii inspiră oamenii să se plimbe noaptea prin oraş, pentru a descoperi încă o dată măreţia moştenirii lor arhitecturale. Designul de iluminat a fost realizat de studioul de iluminat francez CONCEPTO.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More