Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Balamuc la Cluj. După marșul LGBT, o tânără a fost luată pe sus de jandarmi la protestul anti Gay – VIDEO

3 20

De dimineaţă, în Cluj-Napoca, aproape o mie de manifestanţi pentru drepturile minorităţilor sexuale au organizat un marş de susţinere pentru comunitatea LGBT.

Aproape o mie de persoane au luat parte la marșul gay din Cluj. Manifestanții, membri și simpatizanți ai comunității LGBT, au cerut o lege a parteneriatelor civile. Printre cei participanți la evenimentul Cluj Pride s-a numărat deputatul USR, Adrian Dohotaru, dar și fostul parlamentar UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter. Ei au dorit să lanseze o campanie de conştientizare a discriminării la care sunt supuse minorităţile sexuale în România.

A urmat apoi marşul normalităţii susţinut de partide precum PRM, Partidul România Unită şi Partidul Noua Dreaptă.

”Trăim în plină dictatură a minorităţilor, unde majoritatea creştină nu mai contează. Noi dacă vrem un referendum ca familia să fie întemeiată între un bărbat şi o femeie suntem acuzaţi de tiranie”, a spus unul dintre cei prezenți la marșul așa-zisei normalități.

Manifestarea a început cu rostirea în grup a rugăciunii „Tatăl Nostru”, manifestanţii având pancarte pe care se poate citi „Împotriva homoxexualilor pentru normalitate”, „Clujul nu este Sodoma”, sau „Trei milioane de români, o singură voce: referendum”.

La un moment dat, unul dintre vorbitori a catalogat drept „obscenă” manifestarea de susţinere a comunităţilor sexuale ce avusese loc mai devreme în oraş

Atmosfera a fost una paşnică până în momentul în care activiştii LGBT s-au apropiat şi au încercat să discute cu cei de la Marşul Noii Drepte:

”- Am fost la parada cealaltă şi atmosfera era una foarte liniştită. Erau oameni aşa ca mine, care nu sunt nici gay, dar au prieteni gay.
– Şi care era mesajul?
– Mesajul era de pace şi de dragoste!
– Şi este normal ca doi bărbaţi să aibă relaţii sexuale împreună noaptea?
– Din cauza ta există homosexuali, draga mea! Cheamă jandarmii că nu este acceptată.
– Vă rog să o luaţi că nu este acceptată de noi.
– Nu sunt acceptată? De ce? Sunt într-o piaţă publică! Sunt într-o piaţă publică unde am voie să stau!”, a strigat Oana Mardare, o actriță din Cluj-Napoca, ce participase și la marșul Pride de mai devreme.

De atât a fost nevoie! Tânăra care i-a luat la întrebări pe protestatarii anti-gay a fost imediat înconjurată de patru jandarmi care i-au cerut să părăsească zona. Aceasta însă nu s-a supus și s-a dovedit și mai îndârjită să rămână și să ceară socoteală apărătorilor ”normalității” din piață.

Având în vedere faptul că a refuzat să fie legitimată și să se supună cerințelor jandarmilor de a părăsi zona evenimentului autorizat de Primăria Cluj-Napoca, oamenii legii s-au văzut nevoiți să o ia pe sus pe tânăra actriță și să o bage în dubă. În busculada creată au fost implicați și jurnaliștii prezenți, care le cereau jandarmilor să nu o bruscheze pe tânără, câțiva jurnaliști fiind împinși sau chiar loviți de forțele de ordine.

Comunicatul IJJ Cluj

În data de 01.07.2017, pe timpul desfășurării unei manifestări publice autorizate, sub egida ‘Miting pentru normalitate’, organizată de către Partidul Noua Dreaptă – Filiala Cluj-Napoca și Partidul România Unită – Organizația Județeană Cluj, în Piața Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca, o persoană de sex feminin s-a deplasat cu o bicicletă în imediata apropiere a locului în care organizatorii țineau un discurs, trecând la adresarea unor cuvinte și expresii de contestare a legitimității desfășurării adunării publice, fapt ce a provocat întreruperea acesteia.

Deși a fost somată de către efectivele de jandarmi din dispozitiv să înceteze actele de tulburare și întrerupere a adunării publice, precum și să părăsească locul desfășurării acesteia, persoana în cauză a refuzat.

Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanții la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secției 2 Poliție, unde s-a procedat la legitimarea acesteia și stabilirea identității, precum și efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Comentarii