Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Balamuc la Cluj. După marșul LGBT, o tânără a fost luată pe sus de jandarmi la protestul anti Gay – VIDEO

3 957

De dimineaţă, în Cluj-Napoca, aproape o mie de manifestanţi pentru drepturile minorităţilor sexuale au organizat un marş de susţinere pentru comunitatea LGBT.

Aproape o mie de persoane au luat parte la marșul gay din Cluj. Manifestanții, membri și simpatizanți ai comunității LGBT, au cerut o lege a parteneriatelor civile. Printre cei participanți la evenimentul Cluj Pride s-a numărat deputatul USR, Adrian Dohotaru, dar și fostul parlamentar UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter. Ei au dorit să lanseze o campanie de conştientizare a discriminării la care sunt supuse minorităţile sexuale în România.

A urmat apoi marşul normalităţii susţinut de partide precum PRM, Partidul România Unită şi Partidul Noua Dreaptă.

”Trăim în plină dictatură a minorităţilor, unde majoritatea creştină nu mai contează. Noi dacă vrem un referendum ca familia să fie întemeiată între un bărbat şi o femeie suntem acuzaţi de tiranie”, a spus unul dintre cei prezenți la marșul așa-zisei normalități.

Manifestarea a început cu rostirea în grup a rugăciunii „Tatăl Nostru”, manifestanţii având pancarte pe care se poate citi „Împotriva homoxexualilor pentru normalitate”, „Clujul nu este Sodoma”, sau „Trei milioane de români, o singură voce: referendum”.

La un moment dat, unul dintre vorbitori a catalogat drept „obscenă” manifestarea de susţinere a comunităţilor sexuale ce avusese loc mai devreme în oraş

Atmosfera a fost una paşnică până în momentul în care activiştii LGBT s-au apropiat şi au încercat să discute cu cei de la Marşul Noii Drepte:

”- Am fost la parada cealaltă şi atmosfera era una foarte liniştită. Erau oameni aşa ca mine, care nu sunt nici gay, dar au prieteni gay.
– Şi care era mesajul?
– Mesajul era de pace şi de dragoste!
– Şi este normal ca doi bărbaţi să aibă relaţii sexuale împreună noaptea?
– Din cauza ta există homosexuali, draga mea! Cheamă jandarmii că nu este acceptată.
– Vă rog să o luaţi că nu este acceptată de noi.
– Nu sunt acceptată? De ce? Sunt într-o piaţă publică! Sunt într-o piaţă publică unde am voie să stau!”, a strigat Oana Mardare, o actriță din Cluj-Napoca, ce participase și la marșul Pride de mai devreme.

De atât a fost nevoie! Tânăra care i-a luat la întrebări pe protestatarii anti-gay a fost imediat înconjurată de patru jandarmi care i-au cerut să părăsească zona. Aceasta însă nu s-a supus și s-a dovedit și mai îndârjită să rămână și să ceară socoteală apărătorilor ”normalității” din piață.

Având în vedere faptul că a refuzat să fie legitimată și să se supună cerințelor jandarmilor de a părăsi zona evenimentului autorizat de Primăria Cluj-Napoca, oamenii legii s-au văzut nevoiți să o ia pe sus pe tânăra actriță și să o bage în dubă. În busculada creată au fost implicați și jurnaliștii prezenți, care le cereau jandarmilor să nu o bruscheze pe tânără, câțiva jurnaliști fiind împinși sau chiar loviți de forțele de ordine.

Comunicatul IJJ Cluj

În data de 01.07.2017, pe timpul desfășurării unei manifestări publice autorizate, sub egida ‘Miting pentru normalitate’, organizată de către Partidul Noua Dreaptă – Filiala Cluj-Napoca și Partidul România Unită – Organizația Județeană Cluj, în Piața Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca, o persoană de sex feminin s-a deplasat cu o bicicletă în imediata apropiere a locului în care organizatorii țineau un discurs, trecând la adresarea unor cuvinte și expresii de contestare a legitimității desfășurării adunării publice, fapt ce a provocat întreruperea acesteia.

Deși a fost somată de către efectivele de jandarmi din dispozitiv să înceteze actele de tulburare și întrerupere a adunării publice, precum și să părăsească locul desfășurării acesteia, persoana în cauză a refuzat.

Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanții la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secției 2 Poliție, unde s-a procedat la legitimarea acesteia și stabilirea identității, precum și efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Ion spune

  E clar ca jandarmii erau „fetite” apartinand comunitatii gay care trebuia aparata de „nemernicii care sunt impotriva lor „… De ce naiba nu-s asa porniti impotriva hotilor , smecherilor , smenarilor , membrilor bandelor interlope ? Raspuns : Deoarece nu au C..OAIE ….
  lgbt

 2. Sergiu Neamt spune

  Am urmarit materialul video si m-am intrebat in final ce anume m-a intrigat. Marsul LGBT ? Nu, mi-a ridicat semne de intrebare acest incident cu tanara care si-a expus un punct de vedere. In primul rand mi-a fost frica de urmari, ea intrerupand discursul unui membru al contramanifestatiei. Un gest curajos si periculos, mi-e frica sa ma gandesc cum a fi putut degenera acest incident. Pe de alta parte oamenii de ordine au fost acolo si au putut s-o izoleze repede, insa probabil dintr-un exces de zel au decis sa scoata „intrusul” si s-o duca la sectie. Cred ca a fost un punct culminant cand lucrurile puteau sa se calmeze, cand ar fi putut jandarmii sa accepte sa ramana, eventual indepartata mai departe, insa protejata fiind de ei in continuare. La urma urmei si aceasta manifestatie era legala si aveau deasemenea dreptul de a-si expune punctele de vedere. Nu stiu cum se procedeaza din punct de vedere legal, numarul mare de jandarmi ar trebui sa fie o garantie ca violentarea fizica a unei persoane care se opune ar fi minima. Unui singur jandarm, ar fi fost imposibil sa „linisteasca” o persoana aflata intr-o stare de impotrivire, doar folosind metode brutale. In concluzie, jandarmii s-au ambitionat prea mult, puteau sa accepte sa o lase pe tanara acolo, sau s-o convinga sa plece acasa, un zid din jandarmi era suficient pentru ca tanara sa fie izolata de multime, s-o protejeze, si sa-i permita suficienta libertate pe care sa si-o exprime in mod democratic. Zic eu.

  1. cristina spune

   conform legislatiei din Ro, in cazul protestelor si marsurilor etc, in asemenea cazuri, persoana anti… este izolata de jandarmi si scoasa din perimetru pt siguranta ei ., Apoi, fiindca d-na nu avea nici un act la ea, a fost dusa la sectie pt identificare… ti se poate intampla si tie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More