Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Balena albastră, cel mai periculos joc pe internet. Peste 100 de sinucideri în ultima vreme

0 154

Jocul care ar fi împins la sinucidere peste 100 de tineri în Rusia provoacă îngrijorare şi în Republica Moldova. Există suspiciuni că, la Chişinău, doi adolescenţi ar fi fost determinaţi să facă acest gest extrem, după ce au intrat în joc. Autorităţile moldovene fac declaraţii vagi şi afirmă că sunt luate toate măsurile pentru a combate fenomenul. În Rusia, de unde a pornit jocul, a fost aprobat un proiect de lege care introduce răspunderea penală pentru instigarea minorilor la acţiuni periculoase pentru viaţă.

Doi adolescenţi din Chişinău au făcut un gest extrem care este pus pe seama jocului Balena albastră. S-au aruncat de pe un bloc, după ce au lăsat mesaje de adio pe reţelele de socializare. Presa a comentat de atunci intens cazul, iar ancheta continuă.

Jocul-problemă se numeşte Balena albastră pentru că aceste mamifere aleg uneori să îşi ia viaţa. Cei care l-au promovat se folosesc de reţelele de socializare pentru a racola adepţi. În câteva săptămâni, mulţi adolescenţi din Rusia au ajuns la gesturi extreme. Sunt peste 100 de cazuri, iar autorităţile au fost nevoite să ia măsuri radicale.

În Rusia, administratorii reţelelor de socializare blochează toate platformele de dezbatere pe teme legate de suicid. De la începutul anului, numărul platformelor de acest gen a ajuns la câteva sute de mii. Numai în reţeaua Vkontakte au fost verificate 3 milioane de conturi din care au fost blocate 600 de mii pentru că îndemnau la gesturi radicale. Majoritatea erau conturi false.

În Rusia sunt grupuri speciale formate pe reţele de socializare care racolează jucători. Totul începe cu un mesaj, apoi un administrator contactează doritorul. Viitorul jucător intră, practic, sub tutela acestui administrator care, timp de 50 de zile, îl poate îndemna să facă lucruri îngrozitoare.

Vloggeri celebri din Rusia s-au mobilizat pentru a combate răspândirea jocului. Iar autorităţile au decis nu doar să blocheze conturile aşa-zişilor administratori şi grupurile de racolare, ci au votat şi o lege care pedepseşte penal racolarea tinerilor şi instigarea la acţiuni periculoase vieţii.

Măsuri radicale anuţă şi autorităţile din Chişinău, în frunte cu premierul moldovean.

Există suspiciunea că acest joc a făcut victime şi în România. Un tânăr de 17 ani din Codlea a fost găsit spânzurat în pădure, săptămâna trecută. Pe reţelele de socializare au apărut comentarii despre Balena albastră şi gestul extrem al adolescentului. Poliţiştii susţin însă că nu au în acest moment în România niciun caz legat de jocul din Rusia.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More