Banca Transilvania, singura care a susținut programele statului, reacționează și ea la deciziile Guvernului
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, reacționează și ea la „taxa pe lăcomie” și arată că această decizie a Guvernului ca duce la o continuă slăbire a economiei naționale.
După Raiffeisen Bank, încă o bancă reacționează la deciziile Guvernului în ceea ce privește domeniul financiar, domeniu ce începe să fie din ce în ce mai șubred din cauza infamei „taxe pe lăcomie” înființată de ministrul Teodorovici. Astfel reprezentanții celei mai mari bănci din România, Banca Transilvania, reacționează dur împotriva acestor acțiuni guvernamentale și transmit că ceea ce face statul român în acest moment este o „naționalizare a profiturilor” chiar dacă Banca Transilvania a susținut marile programe ale statului român – Prima Casă, Star-Up Nation – și a oferit discounturi la activele bancare.
„Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de Stat. Aceasta, după ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elveţieni destinate clienţilor Volksbank România şi Bancpost şi după ce am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM” au afirmat reprezentanții Băncii Transilvania pentru Ziarul Financiar.
În același timp se arată că BT a susținut acordare de credite pentru dezvoltarea IMM-urilor românești, însă odată cu apariția acestei taxe costurile ce încep să crească nu vor afecta doar banca ci și antreprenorii, IMM-urile și microîntreprinderile.
„Contrar opiniilor recente privind reticenţa băncilor în creditarea businessurilor româneşti, ele au continuat să susţină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microîntreprinderi locale. Acum, noi, împreună cu aceste IMM-uri şi alături de populaţie, vom suporta costurile taxei” au adăugat cei de la Transilvania.
Nu în ultimul rând, Banca Transilvania nu se ferește să-și pună în lumină îngrijorarea pentru viitorul economic al României, deoarece prin slăbirea băncilor se poate crea un decalaj și mai mare față de țările vestice, decalaj care oricum deja există. „o economie puternică are nevoie de bănci puternice, iar măsurile despre care discutăm nu sunt deloc în direcţia bună – România este o ţară în dezvoltare şi trebuie să continue creşterea pentru a recupera decalajele faţă de ţările vestice” au afirmat în final pentru ZF cei de la Banca Transilvania.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.