Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Bărbat din Gherla prins în flagrant, în timp ce încerca să vândă o sabie din epoca bronzului

0 315

flagrant sabie bronz-2

Poliţiştii clujeni au realizat un flagrant în Piaţa Muzeului, pentru depistarea unor persoane bănuite că ar comercializat ilegal o sabie din Epoca Bronzului. Aceasta este susceptibilă de a face parte din patrimoniul naţional şi există suspiciuni că pentru găsirea ei s-ar fi utilizat, fără autorizaţie, detectoare de metale.

La data de 30 septembrie, poliţişti de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Cluj au realizat un flagrant în vederea depistării unor persoane, bănuite de comercializarea ilegală a unor obiecte care fac parte din patrimoniul arheologic.

În fapt, în urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au constatat că în data de 27 septembrie a.c., persoane necunoscute, din Cluj-Napoca, au publicat, pe un site, un anunţ de vânzare a unei săbii din Epoca Bronzului, de circa 0,75 metri lungime.

Aceasta este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, existând suspiciuni că ar fi fost găsită cu ajutorul detectorului de metale, în siturile arheologice de pe raza judeţului Cluj.

În acest context, poliţiştii au depistat un bărbat, de 34 de ani, din Gherla, în timp ce ar fi oferit spre vânzare bunul, pentru 20.000 euro, unor persoane care l-au contactat anterior.

Pe durata negocierilor, desfăşurate în Piaţa Muzeului, din Cluj-Napoca, bărbatul a fost însoţit de alţi doi bărbaţi, sabia fiind lăsată într-un autoturism, la câteva străzi distanţă. Cei trei au fost conduşi la sediul Poliţiei pentru audieri.

În cauză se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de „accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă” şi „însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”, fapte prevăzute de O.G. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, respectiv de Codul penal.

Sabia va fi expertizată în vederea stabilirii autenticităţii şi a valorii de patrimoniu, urmând a fi predată organelor abilitate. Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente.


Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More