Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Batalionul 41 Transport ”Bobâlna” a împlinit 15 ani de la înființare – FOTO/VIDEO

0 435

După ce ieri la Dej s-a sărbătorit împlinirea a 15 ani de la înființarea Baze 4 Logistică Transilvania, azi a fost rândul celor de la Batalionul 41 Transport ”Bobâlna” să sărbătorească cei 15 ani de existență.

Cu această ocazie, în incinta bazei militare, au fost organizate azi mai multe manifestări, militare și religioase, menite să marcheze așa cum se cuvine cei 15 ani de existență ai Batalionului.

Evenimentul a început cu prezentarea onorului Șefului de Stat Major al Diviziei 4 Infanterie Gemina, colonel dr. Petru Pah, cuvântul de deschidere rostit de comandantul Batalionului, locotenent colonel Vasile Cristian Rus, discursuri ale invitaților, iar la final a avut loc defilarea batalionului. Mesajul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general de brigadă Ovidiu Liviu Uifăleanu,a  fost citit la microfon de colonel dr. Petru Pah, cel care a conferit și emblema de onoare a forțelor terestre Batalionului 41 Transport ”Bobâlna”.

Colonelul Vasile Iojiban, Șeful de Stat Major al Bazei 4 Logistică Transilvania, a dat citire ordinului Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general de brigadă Ovidiu Liviu Uifăleanu, prin care se conferă emblema de onoare a forțelor terestre comandantului Batalionului 41 Transport ”Bobâlna”, lt. col. Vasile Cristian Rus.

În cadrul evenimentului s-au oferit plachete aniversare foștilor comandanți ai batalionului (Mihai Carp și Dumitru Buda), prezenți la manifestări, primarului Costan Morar și deputatului Cornel Itu, dar și altor cadre militare pentru merite deosebite în îndeplinirea serviciului, dar și diplome aniversare altor angajați militari, sau civili, ai unității.

Festivitățile de azi, s-au încheiat așa cum se cuvine, cu defilarea pe ritmuri de fanfară a Batalionului 41 Transport ”Bobâlna” Dej.

 

SCURT ISTORIC

Conform ordinului M.S.-45/23.02.2002 al ministrului apărării naţionale, începând cu 15.10.2002 ia fiinţă Batalionul 41 Transport, în subordinea Bazei 4 Logistică ”NORD”, dispus în cazarma 489 din garnizoana Dej.

Începând cu data de 01.06 2007, batalionul se subordonează Brigăzii 4 Logistică, iar din data de 01.11 2009, Bazei 4 Logistică ,,Transilvania”.

Conform ordinului H-3762 din 17.07 2008 al Comisiei de heraldică şi denumiri a Ministerului Apărării Naţionale – Batalionului 41 Transport i se atribuie denumirea onorifică „BOBÂLNA” după localitatea cu acelaşi nume, aflată la 20 Km, localitate cu tradiţii istorice legate de Răscoala din 1437.

Răscoala de la Bobâlna din 1437 a reprezentat una dintre cele mai mari mişcări din Transilvania şi a contribuit decisiv la procesul de emancipare şi statuare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale ţărănimii.

În data de  01.03.2009  Batalionul 41 Transport „BOBÂLNA” primeşte drapelul de luptă în baza Decretului prezidenţial numărul 1365 / 22.12.2009 .

De la înfiinţare Batalionul 41 Transport„BOBÂLNA” a contribuit la reorganizarea structurilor subordonate Corpului 4 Armată Teritorial „ Mareşal Constantin PREZAN”, ulterior ale Diviziei 4 Infanterie ,,GEMINA”, executând în acest scop transporturi de echipamente şi materiale din toate clasele, totalizând un rulaj de 2.400.000 km (de aproximativ 60 de ori ocolul Pământului), cu o medie de  160.000 km anual.

Misiunea de bază a Batalionului 41 Transport ,,Bobâlna”o reprezintă realizarea suportului logistic prin executarea transporturilor în folosul marilor unităţi, unităţi şi formaţiuni militare din zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie “GEMINA” în vederea aprovizionării cu echipamente şi materiale de resortul logisticii, comune categoriilor de forţe ale armatei, concomitent cu instruirea personalului în vederea executării întregii game de acţiuni militare, specifice susţinerii logistice, în cadrul operaţiilor întrunite şi combinate  pe teritoriul naţional.

Batalionul 41 Transport ,,Bobâlna”se evidenţiază prin pregătirea şi capabilităţile de excepţie ale  personalului pentru executarea misiunilor specifice susţinerii logistice, aspect confirmat inclusiv pe timpul participării la misiuni în afara teritoriului naţional.

Pe timpul derulării misiunilor militarii au dat dovadă de responsabilitate, seriozitate, spirit de echipă şi profesionalism. Aceste calităţi au reprezentat fundamentul care a stat la baza aprecierilor remarcabile obţinute de militarii batalionului.

În prezent Batalionul 41 Transport „BOBÂLNA” execută activităţi de menţinere şi dezvoltare a nivelului de instruire, pentru a participa, independent sau în cooperare cu alte structuri, la sprijinul acţiunilor de luptă desfăşurate pe teritoriul naţional sau în afara acestuia şi pentru  a participa la sprijinul autorităţilor naţionale şi locale, în caz de urgenţe civile.

https://www.facebook.com/pg/Someseanul/photos/?tab=album&album_id=1633325223396905

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More