Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Băuturile energizante ar putea fi interzise tinerilor sub 18 ani

0 95

energy-drinks

Studiul unei asociaţii neguvernamentale arată că băuturile pe bază de cofeină pot provoca moartea. Avertismentul trebuie luat în serios, mai ales că 68% dintre tinerii europeni beau energizante, mulţi dintre ei de câteva ori pe săptămână.

Prin urmare, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară se gândeşte să interzică băuturile energizante tinerilor sub 18 ani.

Medicii spun că adolescenţii nu ar trebui să consume mai mult de 3 miligrame pe zi. O singură doză de energizant conţine, însă, mai mult.

„Doza este de două-trei ori mai mare decât cantitatea admisă de cofeină și cofeina produce o stare de excitabilitate cardiacă, creșterea pulsului și creșterea tensiunii și excitabilitate psihică. Au fost cazuri unde, după un consum exagerat, s-a ajuns la deces. Băuturile energizante trebuie reduse drastic la adult, iar la copil pur și simplu interzise”, spune Prof. Dr. Nicolae Hâncu, doctor în științe medicale.

Un studiu al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară arată că cel puţin două treimi dintre tinerii din Europa beau băuturi energizante. În România, numărul lor crește de la o zi la alta.

Reprezentanţii Comisiei Europene vor interzicerea băuturilor energizante, într-o primă fază, către minori. Nefiind conştienţi de riscul la care se supun, tinerii recunosc senini că le consumă des. Iar comercianţii înregistrează creşteri ale vânzărilor de la o lună la alta.

Băuturile energizante conțin apă, zahăr și cofeină, cu un adaos de taurină sau inozitol. Majoritatea tinerilor le beau fără știrea părinților. Medicii atrag atenția că, dacă observă că sunt mai nervoși, nu pot să doarmă și nu mănâncă, ar trebui să ceară ajutorul unui specialist.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More