Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Biserică veche din Maramureș, salvată de Prințul Charles

0 152

Biserica veche, din satul maramureșean Breb, va fi salvată de la distrugere datorită prințului Charles al Marii Britanii, care a donat o suma considerabilă pentru restaurarea monumentului.

Impresionat de această biserică, la momentul când a vizitat-o în anul 2004, moștenitorul tronului britanic a donat de curând 5.000 de lire sterline pentru reparația bisericii, conform Digi 24.
Prințul Charles a donat banii la sugestia scriitorului englez William Blacker, care a trăit mai mulți ani în Breb.
„Când i-am spus prințului despre situație și i-am propus să lucrăm și să facem ceva acolo, a fost foarte încântat de idee și fiindcă și el a avut o experiență foarte plăcută în Breb, când a venit și oamenii au pregătit o masă pentru el”, a spus William Blacker.
Acum, biserica va fi reparată de Ambulanța pentru monumente.
„E un proiect al Asociației Monumentum care își propune să salveze aceste monumente periclitate, care sunt în stare de colaps sau precolaps. Sunt peste 600 de care știm noi în România”, a explicat Eugen Vaida, reprezentantul Ambulanței pentru Monumente.
Biserica este cunoscută drept „biserica de lemn cu cel mai vechi turn din România”, datat în 1530. Tot aici se află și una dintre cele mai vechi picturi murale pe pânză, din 1626.
Marian Vasile Pop, preotul din Breb, a declarat că această pictură este în pericol pentru că acoperișul s-a deteriorat și plouă în interior.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More