Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Bistrița-Năsăud în continuare sub cod galben

0 2.826

Județul Bistrița-Năsăud rămâne sub cod galben de vreme rea. Forțele de intervenție rămân în alertă.

În continuare, județul Bistrița-Năsăud se află sub incidența unei avertizări meteorologice cod galben, valabilă până mâine dimineața, 1 iulie a.c., ora 06.00 și sunt prevăzute averse cu caracter torențial, local peste 25 l/mp, descărcări electrice și grindină. Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud monitorizează în permanență situația operativă din teren, fiind pregătit să aloce resursele necesare gestionării oricărei situații.

Ministrul Carmen Dan a participat la o videoconferință cu majoritatea prefecților din județele afectate de condițiile meteorologice grele și  a cerut prefecților din județele aflate sub cod portocaliu și roșu, să meargă în teren în zonele cu cele mai mari probleme pentru a se asigura personal că sunt luate toate măsurile pentru sprijinirea populației și limitarea efectelor inundațiilor.

La ora 10:00, MAI a anunțat că acționa în teren de peste 72 de ore cu toate forțele și mijloacele pe care le are la dispoziție: pompieri, polițiști, jandarmi, în zonele afectate de inundații. În acel moment, erau în teren aproximativ 20.000 de oameni care acționau cu 7.300 de mijloace de intervenție de la toate structurile ministerului.

La comandament au mai participat: secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat pentru relațiile cu instituțiile prefectului, Mihai Chirică, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Energiei, Ministerului Apelor și Pădurilor și ai altor instituții cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.

ISU recomadă:
Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

Orice situație deosebită generată de fenomenele hidro-meteorologice poate fi anunțată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More