Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Bivoli maltratați la Dej: Proprietarul dus la Poliție, apoi pus pe liber. Autoritățile își pasează responsabilitatea

0 1.325

Cazul prezentat de Someșeanul.ro marți, 10 martie, cu privire la maltratarea unor bivoli într-o gospodărie din Dej a indignat o țară întreagă, mai puțin autoritățile statului, responsabile să ia măsuri în acest sens. Iubitorii de animale s-au revoltat, însă autoritățile pasează responsabilitatea între ele.

După publicarea articolului Imagini îngrozitoare la Dej. Animale lăsate să moară de foame de un an de zile pe Someșeanul.ro, miercuri dimineața la grajdul în care sunt ținuți bivolii, de pe strada Varga Catalina din Dej, au intervenit reprezentanți ai autorităților.

Printre aceștia, polițiști de la Biroul de Ordine Publică și de la Proximitate, un inginer de la Biroul Agricol din cadrul Primăriei Dej, dar și reprezentantul Direcției Sanitar Veterinare Cluj, Ciprian Farcaș.

Acesta din urmă susține că a aplicat o amendă (din nou), dar că mai multe nu poate face. Într-o discuție telefonică pe acest subiect, reprezentantul DSVSA Cluj ne-a spus:

”Nu e chiar așa cum ați spus dumneavoastră că nu ne-am făcut treaba și că nu se iau măsuri. Măsurile se pot lua până la un anumit stagiu. De acolo e de competența Primăriei. În primul rând Primăria trebuie să aibă adăpost, în care să ducă animalele fără stăpân. Noi ca Direcția Sanitar-Veterinară nu avem ce să îi facem la omul respectiv, decât să-i dăm o sancțiune și să-i punem în vedere faptul că animalele să fie hrănite și adăpate. Mai mult de atât nu știu ce putem face noi”, ne-a declarat reprezentantul DSVSA.

Văzând armata de oameni care au ajuns la grajdul unde își maltratează bivolii, bărbatul a devenit recalcitrant, a iscat o dispută cu inginerul din cadrul Primăriei Dej și chiar ar fi sărit să-i lovească cu o furcă pe oamenii legii.

”Am fost dimineață cu poliția acolo, tipul era rupt de beat, a sărit cu furca la noi, a fost încătușat și dus la poliție. Nu știu dacă se pretează la dosar penal. Nu poate lua nimeni animalele. E proprietate privată, nu avem legislația de partea noastră ca să se ridice animalele, nu avem dotarea necesară, mașini autorizate care să le poată transporta. Nu avem personal care să le dea de mâncare și care să le adape”, a mai spus acesta.

”Mâine dimineață (joi n.r.), cu doctorul de circumscripție, mă prezint acolo, luăm sânge, facem acțiunile necesare animalelor, după ce avem buletinele de analiză și tot ceea ce înseamnă acțiuni sanitar-veterinare, putem discuta cu el să le doneze. Că nu putem face abuzul de a-i lua omului animalele din proprietate. În legislația sanitar-veterinară nu există confiscarea animalelor. Altă legislație nu știu, că nu-s jurist”, a mărturisit acesta.

”Noi am luat măsurile respective anul trecut. Mai mult decât îmi dă voie legislația sanitar-veterinară n-am cum să fac. Vă rog frumos nu mai dați într-o instituție care nu are nicio vină pentru că s-a ajuns la situația asta. Marea Asociație de protecție a animalelor din Dej de ce nu au mers ei să facă ceva dacă au văzut că lucrurile sunt așa? E simplu să aruncăm cu noroi într-o instituție a statului când nu este de vină”, a mai spus Farcaș.

Deși animalele arată jalnic, sunt mărturii care spun că au murit de foame și anul trecut câteva capete, iar în acest an au mai murit de foame doi bivoli, oamenii legii consideră că situația nu impune confiscarea animalelor, deși legea prevede acest lucru.

”În cazul în care erau bolnave, în cazul în care erau cu boli transmisibile pentru populație, sunt niște situații în care animalele pot fi confiscate, eutanasiate și așa mai departe. Dar pentru bunăstarea lor există o singură sancțiune. Atât, care nici nu-i foarte mare. E o gospodărie a unui om iresponsabil, care nu-și face treaba. Ne-a spus dimineață că taie vițelul, ca să-l consume în familie. Sigur că se poate, e legal, e în gospodăria proprie. Dar n-are ce tăia, că-s numai oase”, a recunoscut acesta.

Cu toate acestea, proprietarul animalelor a scăpat doar cu amendă și poate în continuare să-și bată joc de bietele animale.

Polițiștii prezenți la fața locului nu au constatat fapte de natură penală. Bărbatul a fost condus la sediul Poliției pentru o declarație”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

Ulterior, proprietarul animalelor a fost lăsat să plece fără a fi luate alte măsuri împotriva lui.

După ce ne-a acuzat că am publicat materialul inițial fără să solicităm și poziția DSVSA în acest caz, reprezentantul instituției ne-a promis că va da o declarație în acest sens joi dimineață, la fața locului, când va merge să ia analizele de sânge animalelor.

Însă, surpriză! Întâlnirea din această dimineață nu a mai avut loc, declarațiile nu au mai venit, iar la solicitarea noastră pentru o lămurire în acest sens Ciprian Farcaș, consilier superior la DSVSA Cluj ne-a spus sec: ”Am vorbit cu domnul director și a zis domnul director să ne facem treaba fără presă”.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More