Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Blocul polițiștilor” din Dej, un adevărat pericol de moarte pentru locuitori – FOTO/VIDEO

0 221

bloc V03 Dej

Încă dinainte de Revoluție, când a început construcția acestuia, blocul V03 din cartierul Dealul Florilor din Dej a fost cunoscut sub denumirea de ”blocul polițiștilor”. Asta pentru că idea construirii acestui bloc era ca în această clădire să fie amenajate locuințele de serviciu ale polițiștilor.

De mai bine de 25 de ani, blocul este neterminat și se degradează de la an la an. Soarele arzător al verilor, gerul pătrunzător al iernilor nu au făcut decât să macine treptat construcția, care se dărâmă puțin câte puțin sub ochii dejenilor ce locuiesc sau trec prin zonă.

Pe lângă aspectul absolut oribil pe care îl dă unei zone extrem de populate și intens circulate din oraș, blocul cu pricina a devenit un real pericol pentru dejeni.

În urmă cu câteva zile, o mare bucată de beton s-a desprins de la unul dintre balcoanele aflate la etajele superioare, fiind cât pe ce să-i cadă unei femei în cap. Din fericire, ”bolovanul” a căzut la doar câțiva centimetri de femeia respectivă.

”Vă dați seama ce se putea întâmpla dacă-i cădea în cap. Murea pe loc. Cred că a trecut la o palmă de ea blocul de BCA și femeia a scăpat miraculos. Dar nu e prima care pățește asta. Iar autoritățile locale nu fac nimic în această privință. Așteaptă să se întâmple o tragedie pentru a face ceva în acest sens? Că prin zona aceea trec zilnic zeci de oameni, care scurtează drumul de la și spre piață”, ne-a semnalat un cititor zilele trecute.

Un alt dejean care locuiește în zonă ne-a mărturisit că a trăit o experiență similară după ce a luat-o pe scurtătură printre ”blocul polițiștilor” și un alt bloc. Din fericire și el a scăpat fără răni, doar cu sperietură groaznică, ceea ce l-a determinat să nu mai treacă niciodată prin zonă.

Terenul din jurul blocului este folosit de câțiva ani și ca piață de mașini, mai multe autoturisme fiind expuse acolo pentru vânzare. Unul dintre proprietarii care și-au expus acolo mașina n-a mai putut s-o vândă după ce o bucată de beton desprinsă din bloc în urmă cu câteva săptămâni i-a căzut pe capotă. Norocul lui a fost că nu se afla prin zonă.

În același timp, însă, o mulțime de copii și tineri teribiliști și-au făcut din construcția neterminată un loc de joacă sau de aventuri. Dacă cei mai mici se joacă mai tot timpul în zona parterului blocului, riscând oricând să le cadă ceva în cap, cei mai curajoși și cu adrenalina în sânge, se cațără până la etajele superioare. Pentru a-și face fotografii, pentru a umple pereții de graffiti, sau pentru a se distra doar, și asta fără să conștientizeze pericolul la care se expun.

Aceste aspecte au fost discutate și în cadrul ultimelor ședințe ale Consiliului Local Dej, aleșii locali încercând să găsească o soluție la această problemă, una care durează de zeci de ani și pare că nu-și poate găsi rezolvarea.

someseanul- blocul politistilor V03 Dej

Construcția blocului a fost începută de către Ministerul de Interne pe un teren de aproape 3.000 de metri pătrați al Primăriei, însă, din lipsa fondurilor, construcția nu a mai fost terminată, după o investiție (uriașă la acea vreme) de 30 de milioane de lei vechi.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 727/03.07.2002, imobilul, compus din clădire în curs de execuție și terenul aferent, a trecut din domeniul privat al statului și din administrarea Ministerului de Interne în domeniul privat al Municipiului Dej și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Dej.

Prin aceeași hotărâre la articolul 3 se prevede că ”La darea în folosinţă a clădirii, în baza unui nou protocol, Ministerul Afacerilor Interne redobândeşte dreptul de administrare asupra unui număr de apartamente având o suprafaţă locuibilă proporţională cu ponderea valorii actualizate a lucrărilor executate prin bugetul propriu din valoarea finală a obiectivului”.

Iar potrivit ultimelor estimări actualizate la suma de investiție inițială a Ministerului Afacerilor Interne, acesta ar avea dreptul la apartamente în valoare totală de 1,4 milioane de RON, adică aproximativ 9 apartamente.

Asta dacă blocul ar fi finalizat de către Primăria Dej, ceea ce nu se va întâmpla.

Primarul Costan Morar ne-a declarat referitor la această situație faptul că în acest moment Municipiul Dej nu poate finaliza construcția blocului din lipsă de fonduri. Mai mult, și dacă ar fi finalizat acest bloc, faptul că va fi nevoit să cedeze aproximativ 9 apartamente celor de la MAI, ar însemna să crească foarte mult prețul celorlalte apartamente din bloc, pe care, prin urmare, nu ar avea cum să le vândă cu mult peste prețul pieței.

Situația pare una fără rezolvare. Primarul Costan Morar spune că a trimis o adresă Ministerului Afacerilor Interne, prin care a solicitat ca instituția să nu mai aibă pretenții la acele apartamente, situație în care blocul ar putea fi finalizat, dacă se vor obține fonduri nerambursabile, iar apartamentele ar putea fi toate vândute dejenilor. Însă MAI nu a acceptat această variantă, cum nu a acceptat nici propunerea să preia înapoi în administrare blocul și să-l finalizeze.

O altă variantă, spune edilul Dejului, ar fi dărâmarea totală a construcției, însă nici acest lucru nu poate fi făcut, atâta timp cât construcția este grevată de sarcini.

Până la finalizarea acestor probleme juridice care par interminabile, autoritățile locale trebuie să găsească soluții. La ultima ședință de Consiliu Local, ce în care s-a aprobat și bugetul local, consilierii PNL au solicitat demararea unor lucrări de împrejmuire a zonei. Asta pentru că și ei au primit semnale din partea locuitorilor că respectiva construcție este periculoasă pentru dejeni.

Primarul Costan Morar a luat în seamă aceste sugestii, iar în perioada următoarea a dat dispoziții ca zona blocului V03 să fie curățată și igienizată și apoi împrejmuită. Asta pentru ca dejenii care locuiesc în zonă să nu fie puși în pericol dacă trec prin preajma blocului respectiv. Rămâne, însă, ca și cei care trec des prin zonă să respecte împrejmuirea respectivă și să nu mai pătrundă (mai ales copiii și tinerii) în zona protejată, unde sunt expuși la adevărate pericole.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More