Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Bombă pentru sănătatea publică. Parcul Balnear Toroc Dej închis pentru nereguli

1 5.417

Ceea ce trebuia de mult să se întâmple s-a întâmplat: Parcul Balnear Toroc din Dej a fost închis de Direcția de Sănătate Publică, după ce în urma controalelor s-a stabilit că acesta n u îndeplinește mai multe condiții pentru funcționare și asigurarea unui climat sănătos pentru turiști.

Problemele în administrarea Parcului Balnear Toroc nu sunt de azi, de ieri, acestea fiind semnalate din ce în ce mai acut în ultima perioadă. Fie că vorbim de calitatea apei, de lipsa personalului, de condițiile de igienă în spațiile comune, de curățenia la toalete sau în zona de agrement, toate au contribuit la concluzia că acest loc de relaxare nu respectă condiții minime de igienă și că pot afecta sănătatea turiștilor.

Lăsând la o parte vechile probleme cu mobilierul, cu condițiile tehnice din parc, care au dus de nenumărate ori la accidentări, unele chiar grave, ale multor turiști care i-au călcat pragul, Parcul Balnear Toroc a devenit tot mai acut un pericol pentru turiști. În unele cazuri s-a lăsat și cu procese, iar turiștii răniți au fost despăgubiți pentru accidentările suferite în interiorul bazei de agrement. Bineînțeles, tot din fonduri publice, de la bugetul local.

Și în timp ce administrația locală se lăuda cu doborârea de recorduri după recorduri în ceea ce privește numărul turiștilor, de investiții peste investiții în modernizarea și dotarea locului de agrement, plângerile și sesizările clienților nemulțumiți se înmulțeau.

N-a fost mult până când cei de la Direcția de Sănătate Publică Cluj să intre pe fir și să demareze o anchetă în cazul Parcului Balnear Toroc din Dej.

Ce au descoperit inspectorii DSP:

”1. Unitatea a fost monitorizată în acest an în cursul lunii august și septembrie, ocazie cu care s-au verificat:

  • condițiile igienico-sanitare de la nivelul unității (dotări, întreținere, monitorizare calitate apă de îmbăiere, dotarea cu substanțe dezinfectante, efectuarea operațiunilor DOD, examinările medicale periodice și cursurile de formare a
    personalului, etc).

În cursul anului 2018, calitatea apei de îmbăiere a fost analizată în luna iunie (probe recoltate de operator) când au fost corespunzătoare și în luna septembrie (probe recoltate de DSP) când au fost necorespunzătoare atât fizico-chimic cât și microbiologic.

2. Măsurile cu efect imediat au vizat respectarea ritmului de monitorizare a calității apei de îmbăiere conform cu normele în vigoare; asigurarea parametrilor fizico-chimici analizați în incinta unității, în limitele prevazute de legislație pentru apa de îmbăiere;
asigurarea de produse biocide însoțite de documente de reglementare; efectuarea corespunzătoare a manoperelor de curățenie și dezinfecție; actiuni ce puteau fi rezolvate inițial fără ca activitatea să fie închisă, motiv pentru care s-au stabilit
termene de remediere. Precizăm că în urma măsurilor stabilite, anual au fost efectuate mici lucrări de igienizare a unității, însă în timp acestea s-au dovedit ineficiente.

3. Suspendarea activității unității este valabilă până la remedierea tuturor deficiențelor constatate la momentul efectuării ultimului control, suspendare care încă își produce efectele, unitatea efectuând încă lucrări de amenajare și modernizare, aspect verificate în luna octombrie 2018.

4. Neconformitățile care au stat la baza suspendării au fost:
– lipsa monitorizării calității apei de îmbăiere pentru anul 2018, de către administratorul parcului cu frecvența stabilită de normativele în vigoare;
– conform buletinelor de analiză 1274/21.09.2018; 1054117.09.20 18 (recoltate de reprezentanții DSP Cluj), apa este necorespunzătoare atât fizico-chimic cât și microbiologic;
– condiții igienico-sanitare necorespunzătoare în zona aferentă piscinei interioare, spații anexe și zona de băi apă sărată (pereți/tavan cu infiltrații, igrasie, suprafețe murale și lemnărie degradate, bazine cu depuneri,
– pavimentul bazinului interior degradat, cu suprafețe exfoliate, murdare;
– neasigurarea unei ventilații corespunzătoare;
– grupuri sanitare pentru personal și clienți neîntreținute;

5. Sancțiunile cu amendă contravențională au fost aplicate persoanei juridice care administrează parcul Toroc, adică Primăria Dej, și au fost în cuantum de 3000 lei.”

Răspunsul DSP a fost acordat deputatului clujean, Emanuel Ungureanu, care l-a postat și pe Facebook alături de un filmuleț edificator.

Același răspuns din partea DSP l-a primit și consilierul local PNL Marius Butuza, care a ridicat această problemă în dese rânduri și în ședințele Consiliului Local Dej, primind în schimb doar răspunsuri evazive din partea edilului.

Un semn de întrebare îngrijorător ridică și faptul că testele efectuate apei de îmbăiere de către administratorul parcului au ieșit bune în luna iunie, pe când în septembrie, la testele efectuate de către cei de la DSP, rezultatele au fost necorespunzătoare. Asta înseamnă că ori calitatea apei și a condițiilor s-a diminuat pe parcursul sezonului estival, ori testele făcute de către administrator au fost ”măsluite” cu bună știință, punând astfel în pericol sănătatea a mii de turiști.

Chiar dacă deficiențele constatate sunt majore, iar amenda aplicată este una mică, se vede treaba că administrația locală și cea a parcului, în special, au picat examenul. Investițiile, care se ridică de-a lungul anilor, la milioane de euro, nu par a se regăsi nicăieri, banii fiind parcă aruncați pe apa Torocului, doar pentru a bifa o mare realizare investițională și nimic mai mult. După ce ani de zile parcul s-a degradat pe zi ce trece, administrația locală a mai pompat un milion de euro pentru extindere și modernizarea, însă, se pare, a rămas doar cu extinderea, pentru că de modernizare nu poate fi vorba.

În tot acest timp, problemele s-au înmulțit, asta și din cauză că numărul angajaților din parc este insuficient, că o mână de oameni nu pot face cât o armată de oameni, cum ar trebui să aibă un parc de asemenea dimensiuni și care deservește un număr atât de mare de turiști în fiecare an.

Rămânem cu promisiunea primarului că problemele vor fi remediate, ceea ce înseamnă alți bani de la bugetul local vărsați în Toroc, timp în care dejenii și turiștii din împrejurimi rămân fără un loc de agrement.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. ICA spune

    In apa s-au gasit chiar urme de fecale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More