Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Boul împănat a fost strunit la Mănăstirea și în acest an de Rusalii – FOTO/VIDEO

0 105

Impanatul boului la Manastirea (22)

Sute de persoane au participat și în acest an la Mănăstirea, în județul Cluj, la sărbătoarea ”Împănatul boului”, o tradiție care se păstrează de sute de ani în doar câteva localități din Transilvania.

Localnici sau pasionați ai tradițiilor populare din Dej și localitățile învecinate s-au adunat în centrul localității clujene Mănăstirea pentru a lua parte la una dintre cele mai arhaice tradiții din zonă în duminica Rusaliilor.

Imediat ce au ieșit de la biserică, sătenii s-au adunat în centrul satului, unde flăcăi pe armăsari nărăvași, fete îmbrăcate în straie populare, dar și feciori mascați în draci au populat ulițele pentru a crea spectacol în fața celor prezenți.

Momentul principal al evenimentului a fost apariție boului împodobit (împănat) cu ghirlande de flori, care trebuia strunit de fetele nemăritate. Tradiția spune că cea care reușește să țină în frâu boul, se va mărita anul viitor. Tot ca un element de tradiție, cei care au participat la procesiune au fost udați cu găleți de apă, obicei care are ca semnificație chemarea ploilor și recolte bogate.

https://www.facebook.com/album.php?fbid=734567153272721&id=467241263338646&aid=1073741883

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More