Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Bugetul Dejului pe 2017 a fost adoptat. Care sunt principalele investiții ale municipalității în acest an – VIDEO

0 81

Consilierii locali dejeni au fost convocați astăzi în ședința ordinară pe luna februarie, principalul proiect de hotărâre aflat pe masa Consiliului Local Dej fiind bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Dej pe anul 2017.

Primarul Costan Morar a susținut în fața consilierilor locali o amplă prezentare a bugetului instituției pe care o conduce, ținând să precizeze faptul că veniturile la bugetul local în acest an vor fi cu aproximativ 10 milioane de lei mai mari decât în anul precedent, ajungând la peste 92,7 milioane de lei, asta în timp ce cheltuielile prevăzute pentru acest an vor depăși 94,6 milioane de lei.

În ceea ce privește cheltuielile, peste jumătate din suma alocată vor merge spre cheltuielile de personal, adică aproape 46,5 milioane de lei. Cea mai mare parte a cheltuielilor de personal vor merge spre capitolul ”Sănătate”, caz în care bugetul s-a dublat, având în vedere creșterea salariilor din acest sector.

O creștere de aproximativ 40% a salariilor a dus și la creșterea bugetului alocat cu salarizarea pentru capitolele ”Autorități publice”, ”Alte servicii publice”, ”Ordine publică” sau ”Învățământ”.

Cheltuielile au scăzut însă semnificativ față de anul trecut la capitole precum ”Cultură, recreere”, ”Servicii de dezvoltare”, ”Salubritate” sau ”Transporturi”.

Principalele investiții ale municipiului Dej în 2017

Bugetul total alocat investițiilor în acest an depășește 27 de milioane de lei, din acești bani 23 de milioane de lei fiind asigurate de la bugetul local, iar aproape 2 milioane de lei din excedentul bugetar, pentru ca 2,1 milioane de lei să vină din surse proprii.

Mare parte din investițiile din acest an se vor îndrepta spre instituțiile de învățământ. Astfel, se vor continua lucrările la fațada Școlii Gimnaziale Nr. 1, se vor demara proiecte noi de investiții la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” (utilități), Școala Gimnazială Nr. 1 (amenajare curte), Grădinița Arlechino (reabilitare, extindere și dotare), Liceul Tehnologic Someș (reabilitare și modernizare). Totodată vor fi realizate dotări noi la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” și Liceul Tehnologic Someș.

Suma de 30.000 de lei a fost alocată în acest an pentru amenajare amplasament ascensor pentru persoane cu dizabilități și 130.000 de lei pentru achiziția acestui ascensor  în clădirea Primăriei Dej, clădire care va beneficia de o reparați capitală în acest an, pentru care s-au alocat alte 150.000 de lei.

Proiectul de buget aprobat azi prevede și suma de 115.000 de lei pentru achiziția unui nou autoturism pentru ”instituția primarului”, dar și suma de 20.000 de lei pentru achiziția de motoscutere pentru polițiștii locali. Asta în cazul în care nu se preferă, totuși, achiziționarea unui autoturism Logan nou pentru Poliția Locală.

În ceea ce privește investițiile în Sănătate, bugetul de anul acesta cuprinde sume alocate pentru dotarea Spitalului Municipal Dej cu un aparat mamograf și amenajarea spațiului pentru acesta, continuarea lucrărilor de reparații și renovare a Pavilionului 1, dar și achiziția unei hote citostatice.

O parte importantă a bugetului local se revarsă și în acest can către Complexul Balnear Toroc. Acesta va fi închis complet în luna aprilie pentru a se realiza lucrări de modernizare și reamenajare a piscinei interioare, iar în ceea ce privește lacul cu apă sărată pontonul acestuia va beneficia de o schimbare totală, cu materiale mai scumpe, dar mai rezistente la apa sărată, după cum a explicat primarul Costan Morar.

Tot la Toroc vor continua lucrările din carul proiectului de reamenajare și extindere a luciului de apă la piscina exterioară, extinderea plajei de nisip (115.000 lei), iar nu mai puțin de 12, 5 milioane de lei s-au alocat pentru construirea unei noi parcări la principalul loc de distracție și relaxare estivală pentru dejeni.

Clădirea de pe strada 1 Mai nr. 3, unde va funcționa noul muzeu, librăria și cinematograful 3D, va beneficia și în acest an de sume consistente de la bugetul local, pentru lucrări de amenajare, reabilitare, fațadizare, dotare cu instalații, iluminat și sistem de supraveghere.

De asemenea,, tot la capitolul ”Cultură, recreere, religie”, s-au alocat bani pentru reabilitarea sălii de spectacole a Casei de Cultură din incinta Centrului Cultural ”ARTA”.

În ceea ce privește Dezvoltarea publică, bugetul acestui an cuprinde alocări pentru amenajarea Pieței Agroalimentare din centrul orașului cu ecrane de vânt, alimentare cu apă pe Valea Chiejdului și strada Nichita Stănescu, amenajarea izvoarelor de la Gară, strada Bistriței și Mărăști, iar 200.000 de lei au fost alocați pentru amenajarea unei platforme pentru deșeuri, iar 100.000 de lei au fost alocați pentru dotarea punctelor de colectare a deșeurilor menajere.

Proiectul de buget local pentru acest an prevede și investiții în alimentarea cu apă (străzile Frunzișului, Horticultorilor, Viticultorilor, Daciei, Păcii, Fericirii, Zorilor, Burebista, Regele Carol, Munteniei, Oașului, Crișanei, Uzinei și Pinticului) și canalizare (străzile Șomcutul Mic, Delaul Perlelor, Decebal, Frunzișului, Horticultorilor, Viticultorilor, Daciei, Păcii, Fericirii, Zorilor, Burebista, Regele Carol, Munteniei, Oașului, Crișanei, Uzinei și Pinticului)

Modernizarea străzilor prin Programul de Dezvoltare Locală (Ministerul Dezvoltării), a primit un buget de 800.000 lei, în timp ce pentru modernizarea a aproape 70 de străzi din municipiu au fost alocați alte 4 milioane de lei.

Tot la acest capitol a fost inclusă și suma de 500.000 de lei pentru o instalație de semaforizare pentru trecerea la nivel cu calea ferată de la intersecția străzilor 1 Mai cu Crângului.

Primarul Costan Morar dorește ca în acest an să doteze municipalitatea cu utilaje multifuncționale pentru curățenie, instalație distribuție clorură și material antiderapant, utilaje de măturat și stropit stradal dar și un utilaj pentru măturarea trotuarelor, totalul sumelor alocate în acest caz fiind de 2,7 milioane de lei.

 

Deși proiectul de buget de venituri și cheltuieli al municipiului Dej a avut parte și de obiecțiuni din partea consilierilor opoziției (cel mai vocal fiind Marius Butuza, consilierul PNL), bugetul a fost votat cu majoritate de voturi, doar Butuza și Traian Mureșan abținându-se de la vot. Pentru a vedea prezentarea integrală a proiectului de buget dar și discuțiile care au avut loc pe seama acestuia în ședința Consiliului Local Dej de azi, urmăriți materialul video de mai jos.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More