Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Bugetul local al Dejului a trecut de votul consilierilor locali, după acceptarea amendamentelor propuse de grupul PNL – FOTO/VIDEO

0 66

someseanul-votarea bugetului local Dej 2015

Consilierii locali dejeni au fost convocați marți în cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local Dej, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea bugetului local pe 2015.

După ce săptămâna trecută 10 consilieri s-au abținut de la vot pentru acest proiect, motivând lipsa unor lămuriri suplimentare, dar și timpul scurt în care proiectul de hotărâre a putut fi dezbătut, azi consilierii locali reprezentând opoziția au fost mai maleabili.

De această dată, primarul Costan Morar n-a mai apelat la video-proiector pentru a le arăta aleșilor locali care sunt planurile lui în ceea ce privește investițiile din acest an, rezumându-se doar la o prezentare succintă a capitolelor de venituri și investiții.

Dezbaterea s-a desfășurat azi treptat, pe anexe, după cum a fost împărțit proiectul de hotărâre. Dacă prima anexă, privind veniturile, a trecut fără probleme și fără să fie nevoie de discuții prelungite, nu același lucru s-a întâmplat la anexele următoare.

Astfel, pentru anexa privind bugetul de cheltuieli pe partea de funcționare, grupul PNL din Consiliul Local a solicitat să primească o prezentare detaliată a cheltuielilor de funcționare, fiind cerută și o pauză de 10 minute pentru studierea formularelor detaliate și consultări.

Consilierii locali reprezentând opoziția au reclamat din nou, ca aproape la fiecare ședință, faptul că în dosarele de ședință primite de fiecare nu se regăsesc toate documentele necesare ce au legătură cu subiectele supuse dezbaterii.

Propunerile făcute de primarul Costan Morar, inițiatorul proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului local de venituri și cheltuieli, au fost acceptate în mare parte de către consilierii locali.

consiliul local dej votarea bugetului 2015

Grupul PNL nu a votat însă bugetul local până când nu i-au fost acceptate amendamentele propuse.

Cele mai importante amendamente propuse și aprobate în ședința de azi au făcut referire la suplimentarea fondului alocat funcționării învățământului, renovarea blocului ORL din cadrul Spitalului Municipal Dej, asfaltarea unor străzi, dar și rezolvarea veșnicei probleme a blocului V03 de pe Dealul Florilor.

Astfel, Izidor Hațegan a solicitat ca suma de 100.000 de lei propusă în acest an la capitolul ”peisagistică” să fie direcționați spre învățământ, însă primarul a decis ca suplimentarea să vină de la capitolul ”Dobânzi” și peisagistica să rămână așa cum a fost propusă inițial. Solicitarea grupului PNL de suplimentare a fondurilor pentru învățământ vine după o petiție a directorilor de instituții de învățământ din municipiu privind subfinanțarea crasă din acest domeniu.

Un alt amendament propus de consilierii PNL a fost acela referitor la proiectarea și renovarea blocului ORL din cadrul Spitalului Municipal Dej, având în vedere condițiile ”preistorice” care sunt acolo, dar, pe lângă asta, și acceptarea investițiilor propuse în aparatura necesară funcționării instituției spitalicești.

Încă un amendament propus de către consilierii liberali a fost acela a alocării unor sume de bani pentru rezolvarea problemei blocului V03 de pe Dealul Florilor. Construcția acestuia nu a mai fost terminată de ani buni, aspectul clădirii este unul dezolant și, în plus, devine un  adevărat pericol pentru locuitori. Consilierii PNL au propus găsirea unor soluții în această problemă, împrejmuirea zonei pentru ca locuitorii (în special copiii) să nu mai aibă acces, dar și curățarea și igienizarea împrejurimilor.

bloc V03 Dej

Marius Butuza a adus în discuție la capitolul asfaltării străzilor faptul că sunt unele străzi secundare, care nu au fost cuprinse în marele proiect de asfaltare a străzilor derulat în acest an din fonduri nerambursabile. Prin urmare, având în vedere că nu este vorba decât de câteva străduțe de lungimi foarte scurte, edilul șef al Dejului a fost de acord că se pot găsi soluții pentru a fi modernizate și acestea.

Cu amendamentele propuse și acceptate de inițiator, bugetul Dejului a fost aprobat. Mai rămâne acum ca toate proiectele și planurile de investiții să și fie puse în aplicare de către administrația locală. Experiența ne spune că nu toate proiectele aprobate vor și vedea lumina realității, așa cum s-a întâmplat cu proiectul parcărilor cu plată, aprobat încă de anul trecut, dar nepus în practică nici acum. Și, din nefericire, acesta nu este un caz singular.

 

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More