Buletinele electronice au intrat în vigoare
Începând de azi au intrat în vigoare buletinele electronice. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susține însă că românii nu pot obţine
deocamdată buletinele electronice, dar anunţă că începând cu această zi se emit specimenele ce vor fi trimise la Direcţiile de Evidenţă a Populaţiei.
Controversatele buletine electronice au intrat de azi în vigoare. Chiar dacă au avut parte de critici și proteste de stradă, noile cărți de identitate sunt legale și vor putea fi emise în câteva luni.
Cipul încorporat în buletinele electornice va conţine informaţii privind numele părinţilor, imaginea facială şi amprentele a două degete. Plus date precum codul unic de identificare în sistemul de asigurări de sănătate şi numărul cardului de asigurat.
Mai întâi, începând de la 1 aprilie, vor fi trimise specimene către Direcțiile de Evidență a Populației din teritoriu.
Autorităţile dau însă asigurări că imaginea facială şi amprentele digitale securizeaza 100% actele, iar cip-ul nu emite semnale, asa ca nu se pune problema ca cineva sa poată fi urmărit doar pentru că poartă buletinul în buzunar.
Noile cărţi de identitate vor conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale şi date înscrise în mediu de stocare, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate în circulaţie în prezent. Datele cu caracter personal vizibile sunt:
- -numele si prenumele titularului;
- -sexul;
- -cetatenia titularului;
- -data si locul nasterii titularului;
- -semnatura olografa a titularului;
- -imaginea faciala a titularului;
- -C.N.P.;
- -adresa de domiciliu a titularului.
Cărţile electronice de identitate şi cărţile electronice de rezidenţă vor conţine următoarele:
- -datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului;
- -prenumele părinților titularului;
- -certificate si certificate calificate;
- -date biometrice ale titularului, constând în imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.
„Cartea de identitate va avea incorporat un cip cu interfata contact, iar Cartea electronica de identitate (CEI) si Cartea electronica provizorie vor avea incorporate un cip cu dubla interfata, cu contact si contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilitati de procesare criptografica, memorie interna si au implementate intern masuri de protectie avansata impotriva accesului neautorizat si a copierii/alterarii informatiilor continute (…) Asigurarea confidențialității datelor transmise/primite intre CEI/CER si cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice si/sau a unei infrastructuri de chei publice”, informează MAI.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.