Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ca sclavii pe plantație. Angajații Parcului Balnear Toroc s-au revoltat în ședința Consiliului Local Dej – VIDEO

7 4.657

Acuzații fără precedent și dezvăluiri cu iz de ilegalitate au avut loc în Ședința Consiliului Local Dej, care a avut loc joi. În cadrul acesteia, angajați ai Parcului Balnear Toroc Dej au scos la lumină condițiile în care lucrează și numeroasele sarcini care le sunt puse în cârcă, peste programul de lucru și în afara fișei postului. Șefii au găsit însă ca rezolvare desființarea unor posturi.

Fiecare consilier local aflat la ședința de joi, dar și reprezentanții presei, au primit din partea unui angajat al Parcului Balnear Toroc, angajat în funcția de kinetoterapeut, un cuprinzător rezumat al acuzațiilor pe care angajații le aduc la adresa conducerii.

Acesta, alături de alți colegi, s-au trezit în fața unui proiect de hotărâre al primarului Costan Morar, care propunea desființarea unor posturi din cadrul Complexului Toroc, sau transformarea acestora din salvamar în muncitor, proiect care ducea la desființarea unor posturi.

Redăm mai jos, mesajul adresat de Vlad Kiss, kinetoterapeut la Parcul Balnear Toroc, care dezvăluie condițiile de muncă și tratamentul la care sunt supuși el și colegii lui:

Ma numesc Kiss Adrian-Vlad si sunt angajat al Primariei Municipiului Dej in functia de kinetoterapeut la Parcul Balnear Toroc. Sunt angajat de la sfarsitul lunii iunie 2017 cu contract de munca pe perioada nedeterminata, in urma unui concurs de ocupare a postului.

Ma adresez dumneavoastra in legatura cu proiectul de hotarare pe care il aveti pe ordinea de zi privind aprobarea organigramei municipiului Dej. Consultand Anexa nr. II a acestui proiect, adica statul de functii supus spre aprobare, am remarcat ca la pagina 7, la pozitiile destinate Parcului balnear Toroc, respectiv 301-318 nu mai figureaza postul de kinetoterapeut.

Am asteptat cu interes aparitia acestui document pentru a mi se confirma o veche banuiala: se incearca indepartarea mea cu orice pret din cadrul Parcului balnear Toroc pentru ca ,,l-am deranjat” pe domnul sef serviciu Chira Claudiu.

(…) Nefiind informat si familiarizat cu legislatia, am indurat numeroase abuzuri la locul de munca. Inca din prima zi, am fost trimis la adunat chistoace si gunoaie de pe plaja. Toata vara, activitatea mea a constat in orice in afara de atributiile cuprinse in fisa postului semnata la angajare. Ziua eram trimis printre oameni sa fac in continuare acelasi lucru, adica sa adun gunoaie si chistoace din nisip si sa schimb saci la cosurile de gunoi, pe care ii adunam si ii duceam la pubele.

Am fost pus la plivit, sapat si udat flori pe terasa,plaja, in jurul bazinului si langa parcare.

Am fost nevoit sa supraveghez toboganele in timpul functionarii, pe care tot eu le opream si le porneam. De asemenea, eram pus sa stau langa bazinele de inot, cu fluier la gat si sa fac pe salvamarul.

Cand se primea marfa la barul din incinta parcului balnear, eram trimis la descarcat si carat marfa si la aranjarea lor in frigidere.

Am strans de pe mesele aflate pe terasa din incinta tavi, sticle, pahare si alte ambalaje lasate in urma de clienti.

Am maturat si am adunat gunoaie in dese randuri din parcarea Torocului

Am fost pus la curatarea bazinelor cu aspiratorul pe care eram nevoit sa il car, sa il pun in functiune iar apoi sa il curat si sa il duc la loc si chiar am intrat in apa cu o perie pentru a curata de alge peretii bazinelor.

Am fost pus sa spal cu furtunul de pompieri in jurul bazinelor, cu acelasi furtun fiind obligat si sa ud iarba, pe care tot eu am tuns-o de cateva ori in tot parcul la temperaturi de 30 de grade. Probabil ca stiti pajistea de langa tobogane. Va provoc la un exercitiu de imaginatie.

Am fost trimis in toamna la piata agro-alimentara, unde este sef tot domnul Chira Claudiu si am fost pus sa montez, impreuna cu 2 colegi, jumatate din peretii pietei (prelatele)

Impreuna cu un alt coleg, in acelasi loc, mai precis jos la depozitul de marfa, am fost pus sa schimbam usi duble de termopan cu unele metalice. Asta a presupus sa sparg beton si caramida si sa inghit praf, pe parcursul a cateva zile.

La sfarsitul sezonului estival de anul trecut, am golit de pamant toate ghivecele din zona bazinelor si l-am carat roaba ( numarul lor fiind de peste 100) pentru ca mai apoi sa ajut la spalarea si depozitarea lor. Sezlonguri pe care, impreuna cu 2 colegi le-am adunat, sortat, spalat si stivuit.

Tot cam atunci, am adunat, impaturat si depozitat prelatile de pe ,,ciupercute”, adica umbrelele de pe plaja

Am fost trimis si la spalat baile cu aparatul vap.

Am maturat aleile de nisip de nenumarate ori.

Am adunat condens de pe geamuri cu un ,,T” cu burete.

In aproape fiecare dimineata am carat si am aranjat sezlonguri pe plaja.

La primirea unui transport de sezlonguri noi, am fost trimis la carat si la aranjarea acestora pe plaja.

La schimbarea apei din cazile sarate caram apa cu galeata pana la canal.

Am fost pus sa ridic la mutarea cazii de hidromasaj.

Am facut chiar si curatenie in spatiile de cazare, camerele de sus.

Am fost pus la slefuit, curatat, montat si instalat bancutele din sauna.

Am fost amagit cu promisiunea amenajarii unui spatiu pentru a imi putea desfasura corespunzator activitatea si in acest sens am golit o incapere din cladirea hexagon de pe plaja Torocului, am lacuit tavanul din lemn si am rostuit faianta, pentru ca odata cu venirea toamnei sa mi se spuna ca apa se opreste acolo si nu se va mai face nimic.

In plus, eram chemat verbal la munca sambata, duminica si in zile de sarbatori legale sub sloganul ,, e nevoie de oameni, facem toti de toate”. Zile care la Toroc nu se compenseaza conform legii.

Acestea sunt doar cateva din activitatile pe care le-am facut si care nu intrau nicidecum in atributiile mele.

In luna octombrie 2017 mi-a fost achizitionata o masa de masaj cu consumabilele necesare, pe care am instalat-o in incinta cabinetului medical. Astfel mi-am inceput efectiv activitatea pentru care am fost angajat. La Parcul balnear Toroc nu exista tarife pentru serviciile pe care le practic eu, si desi i-am cerut domnului primar Morar Costan sa reglementeze aceasta situatie, am ramas doar cu promisiuni. La cererea sefului de serviciu, domnul Chira Claudiu, am taxat serviciile de kinetoterapie si masaj cu bilete de sezlong in valoare de 5 lei fiecare. Concret, cati bani primeam, atatea bilete rupeam. La terminarea unui ,,cotor” de bilete, predam banii la casierie cu semnatura si se elibera bon fiscal pentru…100 de sezlonguri! Asta pana intr-o zi a lunii aprilie 2018 cand, prin intermediul colegei de la casierie, mi s-a transmis sa predau bonurile si banii pe care ii am in acel moment, pentru ca serviciile de prestarea carora raspund eu au devenit gratuite in baza bratarii de acces. Adica platesti biletul, faci kinetoterapie si masaj gratuit.

In luna noiembrie a aceluiasi an, acelasi domn Chira Claudiu ne-a transmis verbal mie si doamnei asistente Peter Elisabeta sa venim la munca in ture de 10 ore, ,,o zi la munca, o zi libera” invocand ca ,,trebuie asigurata permanenta la cabinetul medical”. Am incercat sa ii explic ca eu nu am competenta sa fac asta, am inaintat si petitii catre domnul primar si catre Biroul resurse umane dar m-am lovit de ziduri. A fost scanteia care a declansat un alt sir de abuzuri din partea superiorului ierarhic, respectiv domnul Chira. Mi s-a spus sa stau acasa daca nu vreau sa muncesc deoarece am refuzat sa mai prestez activitati care nu imi sunt cuprinse in fisa postului.

Deoarece contractul  meu de munca prevede un timp de lucru de 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana, in fisa postului am mentionat explicit acelasi lucru si regulamentul intern si legislatia in vigoare este de partea mea, am refuzat sa respect acel program de lucru. Asta a dus la aparitia in premiera a unui grafic de lucru la Parcul balnear Toroc, grafic cu dedicatie, doar pentru mine si doamna asistenta, lipit pe usa cabinetululi medical. Restul angajatilor aveau programul stabilit verbal.

Am fost informat ca voi fi pontat doar conform graficului, adica voi fi pus absent nemotivat daca lipsesc in zilele in care figuram ca ar trebui sa fiu la munca si nu mi se vor contabiliza orele in zilele in care figuram liber. Toate acestea cu incalcarea grosolana a legii.

Aceasta problema persista pana in prezent. Noutatea este ca incepand cu luna decembrie au aparut grafice de lucru in care sunt cuprinsi toti angajatii, dar programul este de atunci, in cazul meu, tot in afara legii. Am sesizat aceasta problema prin nenumarate petitii dar nu s-a rezolvat nimic.

Salariul pe luna noiembrie a fost ultimul pe care l-am primit intreg. Nu mi se contabilizeaza toate orele lucrate, pentru ca de atunci, de 6 luni de zile, sunt pontat conform graficului care nu respecta legea si contractul de munca si pus absent nemotivat in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale. Mi-a fost ingradit dreptul la plata pentru munca prestata si in ciuda tuturor demersurilor legale, cei care puteau opri asta au asistat pasivi la aceasta marsavie, ceea ce a facut ca acum sa ajung cu aceasta problema in instanta. Si nu este singura care necesita judecata.

In luna februarie am primit fisa de evaluare a performantelor profesionale individuale, in urma careia am fost evaluat cu calificativul ,, nesatisfacator” pe niste criterii care nu tin deloc de activitatea mea. Cand am vrut sa consemnez obiectiile, mi s-a spus doar sa scriu ,,Semnez cu obiectii” pentru ca domnul Chira Claudiu ,,era ocupat”. Asta am facut, am contestat ulterior calificativul, am primit un raspuns pe langa subiect si am fost nevoit sa il contest si pe acesta in instanta. Activitatea mea profesionala este ireprosabila pana acest moment, martor imi poate sta absolut orice client al Parcului balnear care a apelat la serviciile oferite de mine!

La locul de munca, dupa ce am obtinut acordul verbal al domnului Chira, am pus niste afise care informau clientii ca se pot bucura de serviciile de kinetoterapie si masaj si de gimnastica in apa cu orarul aferent desfasurarii acesteia. Intr-o zi, apropiata de cea in care s-a decis sa nu se mai taxeze kinetoterapia si masajul, au fost date jos fara nici o explicatie de catre domnul Chira Claudiu.

Pentru nerespectarea graficului de lucru am fost cercetat disciplinar de doua ori. Dupa prima comisie am primit avertisment sris, iar de la a doua inca astept verdictul. Cu toate ca mi-am formulat apararile pe baza articolelor din lege, acestea nu au fost luate in considerare. Tind sa cred ca legea e optionala la Parcul balnear Toroc.

Am incercat sa ii explic domnului primar aceste probleme. M-am lovit de acelasi zid al nepasarii si m-am convins ca ceea ce zice domnul Chira Claudiu este de netrecut pentru edilul nostru.

(…) Incepand cu luna aprilie, acelasi superior ierarhic, domnul Chira Claudiu a inceput sa ia condica de prezenta in biroul dansului inainte de sfarsitul programului meu si al doamnei asistente Peter Elisabeta, adica ora 18. Acesta ne-a transmis verbal in repetate randuri si in prezenta mai multor colegi ca respectiva condica de prezenta va fi scoasa doar la ora 20 ,, la sfarsitul programului”. Desi i-am spus, la fel, in repetate randuri ca programul nostru se incheie la ora 18 si ca graficele de lucru intocmite si afisate de dansul nu au temei legal, acesta a perseverat in comiterea acestor fapte ilicite. Ca urmare a acestora, pentru a ne dovedi prezenta la munca, am apelat la petitii adresate primarului in care am explicat cele intamplate si am adunat semnaturi de la colegi si clienti care ne-au vazut si au interactionat cu noi in timpul programului de lucru. O alta problema intampinata si sesizata totodata in aceleasi petitii, a fost refuzul colegilor de a le semna. Acestia au invocat sinceri frica de repercursiuni, deoarece au fost amenintati direct de catre domnul Chira: ,, Ce semnaturi aduna? Ce va trebuie sa semnati? Semnati, ca o sa vedeti voi dupa.”

Avand in vedere sinteza de mai sus, consider ca adevaratele motive ale scoaterii postului de kinetoterapeut din statul de functii sunt acestea. Tratamentul abuziv si discriminator este evident. Faptul ca imi cunosc drepturile, ca lupt cu abuzurile si ca refuz sa fiu bataia de joc a domnului Chira Claudiu nu e ,, pe placul puterii”/

Invocarea ratiunilor economice sau ca mentinerea postului nu este profitabila cade din start. Nu am cum sa aduc castiguri daca nu am tarife. Si cu toate acestea o fac, doar ca nu se poate contabiliza. Sunt clienti abonati ai Torocului sau platitori de bilet care vin exclusiv pentru kinetoterapie, masaj si pana nu demult, gimnastica in apa, interzisa irational de domnul sef serviciu.

După dezbateri aprinse, în cadrul cărora consilierii locali au cerut lămuriri suplimentare atât de la angajații Parcului Balnear Toroc, cât și de la șeful de serviciu Claudiu Chira și liderul de sindicat din cadrul Primăriei Dej, proiectul de hotărâre nu a trecut de votul consilierilor locali.

Această situație scoate însă la iveală neregulile care se petrec în cadrul activității desfășurate de angajații Primăriei Dej, care sunt tratați similar cu sclavii de pe plantații.

Majoritatea angajaților sunt obligați de către șefi să presteze ore suplimentare, să lucreze mult peste program sau în zilele care ar trebui să fie libere și li se dau sarcini de lucru ce nu sunt prevăzute în fișa postului. Tot în cadrul ședinței de joi un angajat, pe postul de salvator (salvamar) la Toroc, a dezvăluit că a în ultimele zile a fost pus să tundă iarba în cimitire, să adune gunoaie din incinta complexului, să facă tot felul de alte munci care nu cad deloc în atribuțiile sale. Și asta pentru că Parcul Balnear Toroc, ca multe alte servicii din cadrul Primăriei Dej, nu are personal suficient.

Tot în cadrul acestui proiect de hotărâre privind organigrama, s-a propus desființarea unui post de asistent medical în cadrul Complexului Toroc, ceea ce înseamnă că singura asistentă medicală este obligată să muncească în fiecare zi a săptămânii, program de 10 ore sau mai mult, fără să-și poată lua concediu sau zile libere pentru munca suplimentară, asta pentru că nu există o altă asistentă care să o poată înlocui.

Proiectul de hotărâre mai prevedea faptul că unele posturi de salvamar vor fi transformate în posturi de muncitori, doar pentru că retribuția este mai mare, iar angajații vor primi bani mai mulți. Totuși, asta însemna că Parcul nu va avea salvatori de ștrand în organigramă, oameni obligați să fie calificați în acest domeniu, dar va avea muncitori cu salarii mai mari, care să poată fi puși să presteze și altfel de munci, de la salvarea turiști, la strângerea gunoaielor, zugrăvit, sau ce alte necesități mai sunt și pentru care nu există personal.

Situația nu este una nouă sau singulară în cadrul administrației dejene. De cele mai multe ori angajați din cadrul Primăriei Dej, cu funcții în unele departamente, sunt puși să presteze și altfel de sarcini, în sprijinul altor departamente unde nu există personal suficient.

În fața tuturor acestor acuze, apărarea conducerii instituției este aceea că angajații trebuie să respecte programul de lucru impus de șefi și instituție, chiar dacă acesta nu coincide cu fișa postului sau pregătirea angajaților, ori cu prevederile din contractul de muncă. Asta pentru că toată lumea trebuie să muncească pentru ca activitatea să poată continua și evenimentele organizate să poată fi duse la bun sfârșit.

Astfel, primarul Costan Morar spunea în ședința de joi că angajații trebuie să muncească, să își desfășoare activitatea așa cum le este cerută de către șefi și să respecte programul de muncă impus, pentru că altfel se blochează activitatea. Asta presupune chiar depășirea programului de lucru din contractul de muncă, prestarea altor servicii decât cele din fișa postului, prezența la serviciu în zilele de sâmbătă și duminică, totul pentru ca activitatea de la Toroc să se desfășoare conform orarului afișat. Iar cei care se răzvrătesc, care refuză să respecte comenzile, sunt persoane care îi incită și pe alții la insubordonare, ceea ce duce în final la blocarea activității.

Vedeți în materialul video de mai sus toate discuțiile pe acest subiect, dar și votul consilierilor locali care au respins acest proiect de hotărâre. Totuși, situația este una departe de a fi rezolvată. Asta pentru că, în lipsa posibilității de angajare de personal suplimentar, Primăria Dej dorește externalizarea serviciului de kinetoterapie din cadrul Parcului Balnear Toroc, astfel că postul tot va fi desființat până la urmă, la fel cum vor fi desființate/transformate și alte posturi, așa cum dorește conducerea.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Ana spune

  Primarul e un țăran expirat și mahmur cum e el asa și dejul și primăria și organigrama iar șeful tău Chira e un vai și amar de capul lui asta nu i Ptr post de conducerepolitica și alții l- au făcut DOMN , un parvenit politic.te sfătuiesc sa iesi din cloaca aia nu rezolvi nimic cu ciumati ăștia nu pot mai mult.

 2. Gavris spune

  D.n CHIRA un arogant pe banii publici

 3. Prietenul canadian spune

  Chira este un arogant si un om care se crede superior pe banii altor persoane .Rusine!!!

 4. Stefan Mihut spune

  Domnule primar,COSTAN MORAR,
  Am citit cu destula atentie si cu rabdare lungul text al nemultumirilor cu un vadit iz de revolta
  prezentat in sedinta Consiliului Local de catre Kiss Adrian-Vlad,cu privire la conditiile de munca in
  general prin multe si – pana la proba contrarie – credibile defectiuni de ordin organizatoric si functional,care se petrec la PARCUL BALNEAR TOROC.Asa cum am calificat deja lungimea respec-
  tivului text critic,analizandu-l dupa continut,va invederez faptul ca si daca cele relatate sunt adevarate doar in proportie de 50% ,tot se impune o verificare temeinica si corectarea defectiunilor
  prin care sa fie creat un climat de munca sanatos si civilizat,similar cu cel din aparatul propriu.
  In ce ma priveste personal,ca simplu cetetean al Dejului si bazat pe modesta-mi experienta ca fost salariat timp de peste trei decenii in institutia pe care o conduceti,iar dupa’89 ca secretar
  pentru o scurta perioada te timp,cred si asta se poate constata relativ usor,ca volumul de actvitate
  si de munca de acolo – fiind si o unitate nou-creata – depaseste puterea de cuprindere de catre
  personalul angajat.Drept urmare,fiind vorba de o prestatie de servicii cu un regim functional balnear,
  nu se poate face o treaba ce tine de deservirea vizitatorilor decat in conditii de incadrare de personal necesar,cu sarcini bine si corect dimensionate.Ramanand la convingerea ca activitatea de
  acolo nu are nici macar minimum de peronal angajat si de aici pleaca o reactie fireasca de revolta de natura
  sa altereze un climat de munca sanatos,cu impact psihic asupra intregului personal in primul rand
  si cu repercursiuni asupra activitatii.Pentru ca este criticat seful serviciului,Claudiu Chira,fara sa-i iau apararea,in virtutea experientei proprii pe care an amintit-o mai sus,dau urmatorul raspus: seful de serviciu este un functionar care trebuie sa indeplineasca sarcinile stabilite de catre Primar si Con-
  siliul Local.Ca urmare,eu nu pot sa cred ca dumnealui,confruntandu-se cu problemele de acolo,nu l-a
  informat pe seful sau despre situatia ce s-a creat si nu a cerut masuri posibile de imbunatatire.Ca dovada ca angajatii percului se afla intr-un „razboi”psihologic si intr-o stare psihica de nedorit pentru nimeni,Consilierii locali au luat in considerare textul prezentat prin aceea ca au respins hotararea
  ce le-a fost propusa,probabil,pe considerentul ca n-ar fi rezolvat problema,ci dimpotriva.
  Domnule Primar,cunoscand in parte activitatea balneara de la Beclean- Figa,imi permit a va sugera sa trimitati acolo pe Seful serviciului insoti de un economist, pentru a se documenta asupra
  modului de functionare si a veni cu propuneri pentru indreptarea situatiei de la TOROC.
  Va doresc un climat de munca sanatos,care sa aduca satisfactii atat Domniei voastre,dar mai cu
  seama,cetatenilor pe care-i pastoriti!

 5. ICA spune

  Aici este sclavacostanism; astfel face de la inscaunare. Terorizeaza salariatii in particular. Actiunea capului de la Toroc e orchestrata de Chira si acoperita/sustinuta de primar. Chira a abuzat de functie sa nu ponteze salariati, sa diminueze salarii. Acolo e grup infractional de coruptie.

 6. Anonim spune

  Asta este Dejul lui Costan …lipsa de oersonal si alte orobleme sant si in alte parti nu numai la toroc . Sa vsdem cand sa sparge buboiul

 7. Privat spune

  In acest caz nu exista ITM care sa vina in control ? La privat in astfel de cazuri ( abuzuri ) se dau amenzi de trebuie sa iti inchizi firma ca dai faliment . Banuiesc ca cei de la stat au alte legi !!!Domnule Kis depuneti plangere la ITM .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More