Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Câine periculos, abandonat de stăpân pe străzi. Proprietarul amendat cu 10.000 de lei

0 920

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe o stradă din localitatea Șimleu Silvaniei se află un câine din categoria celor periculoși și agresivi, lăsat liber și nesupravegheat, care manifesta un comportament agresiv față de trecători.

Din investigațiile efectuate, polițiștii au identificat proprietarul câinelui periculos, ca fiind un bărbat de 30 de ani, din localitatea Agrij, care ar fi abandonat câinele în localitatea Șimleu Silvaniei, lăsându-l fără hrană, apă și adăpost.

Totodată, polițiștii au constatat că proprietarul nu a declarat câinele la poliție, obligație ce îi revine conform prevederilor O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi și nici nu și-a respectat obligația de a-i acorda animalului asistență medicală, încălcând astfel prevederile Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

În consecință, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor l-au sancționat contravențional pe bărbatul de 30 de ani, cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

Recomandările polițiștilor

Polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor trag un semnal de alarmă cu privire la săvârșirea unor astfel de fapte și atenţionează cetățenii cu privire la faptul că abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical.

Fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 12.000 de lei conform prevederilor Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

De asemenea, aceștia atrag atentia proprietarilor si deținătorilor de animale cu privire la necesitatea sterilizării animalelor deținute, aceasta fiind singura metodă eficientă și civilizată de a preveni înmulțirea necontrolată și abandonul animalelor.

Totodată, recomandăm cetățenilor să manifeste grijă față de animale, să le asigure un adăpost corespunzător, care să le poată oferi protecţie, precum și să le asigure cantitaţi suficiente de apă şi mâncare, deoarece toţi deținătorii de animale au obligaţia legală de a lua măsurile necesare astfel încât să evite orice suferinţă ce ar putea fi provocată acestora.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More