Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Câine salvator, ajuns victimă din cauza epuizării. Căuta un cioban dispărut în munți de câteva zile

0 9.466

Un câine care participa la o operațiune de salvare în Maramureș a devenit din salvator în victimă. Acesta a fost epuizat după acțiunile de căutare, fiind nevoie să fie salvat la rândul lui.

Un cioban maramureșean a dispărut în zona Crasna Vișeului – Muntele Șerban, în timpul codului roșu de vijelie de joi după amiază. De atunci, echipe de salvare ale Salvamont au demarat căutările.

Forțele de la Salvamont Maramureș (formația Vișeu) și Salvamont Borșa, ISU, IPJ, IJJ au fost dislocate la fața locului, acțiunea fiind una extrem de complexă și dificilă.

”Zona de controlat este foarte mare și extrem de periculoasă. Practic, este imposibil, în anumite zone, să urci sau să cobori, fără a fi legat în coardă și asigurat. Sunt zone cu diferențe de nivel de peste 700 de metri cu zone de stâncă, iar fiecare pas greșit poate însemna dezastrul. Este vorba despre un areal, unde altitudinile pornesc de la 950 de metri la bază, până la 1.800 de metri. Așadar, coborârea din noaptea de vineri spre sâmbătă prin pădurea distrusă de vijelie a însemnat o adevărată provocare pentru salvamontiștii rămași ultimii pentru a asigura zona, durata de evacuare fiind de aproximativ două ore de jumătate, în condiții de noapte, cu echipamente de intervenție cu tot”, transmite cei de la Salvamont Maramureș.

A fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD pentru a transporta salvatorii în zonele greu accesibile, până la stâna de unde a dispărut ciobanul.

”Concluziile trase la finele celor două zile de căutări și, respectiv după a treia zi de la dispariție, duc într-o singură direcție: natura e mai puternică decât omul și nu te iartă în momentul în care nu o respecți, în momentele în care nu vrei să iei în considerare limita umană. În astfel de momente dorința de a ajuta un om aflat într-o primejdie extrem de mare e mult mai puternică decât orice alt sentiment… dar totuși rațiunea și obligația de a pune siguranța salvatorilor pe primul loc primează. Suntem obosiți, suntem confuzi și supărați totodată că nu am reușit cu tot efortul și toate sacrificiile să îl găsim pe om… din păcate…”, mai spun salvatorii.

Echipa de salvatori a suferit profund în aceste zile, mai ales pentru că un membru al echipei, un câine de salvare, a căzut victimă, fiind epuizat din cauza efortului.

”Cele două zile de căutări își spun cuvântul… Din păcate azi a fost rândul unui cățel de căutare – salvare să cedeze fizic și din salvator a devenit victimă… După ce a fost coborât pe targă tot muntele Șerbanului în targă, jos, a început să dea semne de revenire. Mulțumim colegilor de la canin rescue, colegilor de la salvamont Baia Mare, Borșa, pompierilor militari Vișeu, poliția din zonă, jandarmeria montană, 4×4 rescue, SMURD și localnicilor care ne-au ajutat la căutări”, transmit salvamontiștii maramureșeni.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More