Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Câinii comunitari din Dej nu vor fi eutanasiați, ci microcipați și sterilizați – VIDEO

0 150

caini anima pro terra

Asociația Anima Pro Terra Dej, în colaborare cu Primăria Dej și Asociația Vier Pfoten vor demara începând din luna noiembrie o amplă acțiune de recenzare, microcipare și sterilizare a câinilor din Dej. În această acțiune vor fi incluși atât câinii cu stăpân cât și cei comunitari.

Invitată la emisiunea Revista presei someșene de la Radio Stil Dej, Stanca Trîmbițaș din partea Asociației Anima Pro Terra Dej, a oferit toate lămuririle necesare în legătură cu acțiunea de luna viitoare. Conform acesteia, ”în Dej câinii nu vor fi eutanasiați. Nu avem un număr atât de mare de câini încât să nu se poată realiza cazarea lor în adăposturi și întreținerea acestora.”

Adăpostul de la Dej este în proces de extindere, având acum o capacitate de 60-70 de locuri, dar în perioada următoare, după finalizarea extinderii se vor putea caza încă aproximativ 120 de câini. O altă acțiune de extindere a adăpostului va avea loc din primăvara anului viitor, asta dacă va fi nevoie de un număr mai mare de locuri, extinderea urmând să fie suportată din fonduri private, din sponsorizări și donații.

Conform noii legi referitoare la câinii maidanezi și cei cu stăpân, sunt obligatorii și sterilizarea și microciparea câinilor, conform legii, iar cei care nu se supun acestor obligații riscă amenzi usturătoare.

”Lumea n-ar trebui să fie îngrijorată de costuri, pentru că, așa cum spune legea, microciparea va fi suportată de către proprietarul, de către deținătorul animalului, dar costul va fi de 10 lei. Iar sterilizarea, prin contractul de colaborare cu Vier Pfoten, va fi oferită gratuit deținătorilor de animale. La Dej costurile vor fi astfel minime. Nu se va plăti manopera de implantare a microcipului, se va plăti doar microcipul, adică 10 lei”, a lămurit Stanca Trîmbițaș.

Reprezentanta Anima Pro Terra a explicat și etapele acțiunii: ”Începând din 11 noiembrie se va demara acțiunea de recenzare a câinilor din Dej, atât cei cu stăpân cât și cei comunitari. Proprietarii de câini vor fi vizitați la domiciliu de echipa care face recensământul, formată dintr-un tehnician veterinar și doi agenți de poliție. Se vor trece în baza de date semnalmentele câinelui, datele proprietarului și apoi se va implanta microcipul, cu această ocazie fiind programată și data sterilizării animalului.”

”Odată recenzat, câinele va fi programat pentru sterilizare și va fi ridicat de la domiciliu de echipa Vier Pfoten, și va fi returnat, în funcție de caz, în aceeași zi sau după 24 de ore, asta în funcție de ce condiții poate să ofere stăpânul post-operator.”

Stanca Trîmbițaș a explicat și care categorii de câini vor fi supuși sterilizării: ”Legea spune că vor fi sterilizați toți câinii de rasă comună, toți metișii acestora. Excepție fac doar exemplarele cu regim special, adică e vorba doar de câinii cu pedigree, ținuți doar pentru reproducție. Deci excepțiile vor fi puține. În principiu, toată lumea trebuie să-și sterilizeze câinele.”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More