Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Calfele călătoare vin la Serbările Bistriței Medievale

0 34

Calfele călătoare germane nu le sunt necunoscute bistrițenilor, pentru că au mai fost în orașul nostru anul trecut, la Zilele Bistriței. Ne-au lăsat atunci moștenire o catapultă, meșterită chiar în acele zile, iar în acest an ne vor întregi arsenalul de luptă cu alte roade ale mâinilor lor. Dar, cine sunt aceste calfe călătoare, care perpetuează peste timp reguli din vremea breslelor?

Conform site-ului specializat, ‘încă de când s-a născut tradiția meșteșugarilor călători există calfe care călătoresc singure și care nu aparțin niciunei uniuni. În zilele nostre femei și bărbați de diverse meserii pornesc singuri în tradiționala călătorie de specializare. Calfele trebuie să părăsească pamânturile natale, iar la începutul călătoriei lor sunt însoțite de către o așa numită calfă de export, care îndeplinește sarcinile unui mentor, aducându-i novicelui la cunoștință modul tradițional de a călători și transmițându-i mai departe regulile, obiceiurile și experiența acumulată de-a lungul generațiilor’ (www.casacalfelor.eu).

Una dintre regulile de bazaă pe care calfele trebuie să le respecte în călătoria lor este obligația de a purta costumul tradițional; calfele călătoare pot fi recunoscute după gulerul tivit al cămășii lor și nu poartă cravată. După plecarea de acasă, calfele călătoare nu au voie să se apropie la mai puțin de 50 de km de orașul natal. Durata minimă a călătoriei este de doi sau trei ani și o zi și trebuie stabilită înainte de plecare. Există circa 700 — 800 de calfe călătoare în momentul de față, iar la Serbările Bistriței Medievale vor veni 8 calfe, pe care bistrițenii și oaspeții lor le vor putea vedea la lucru pe Pietonal. Prima lor lucrare va fi un…’dragon’, care va fi utilizat de trupa de animație cu foc SIRIUS în spectacolul de vineri seara, ‘Domnița și Dragonul’, susținut de trupele Nosa, Sirius și Bordo șarkany, începând cu ora 21.30.

Serbările Bistriței Medievale 2016 sunt organizate de Centrul Cultural Municipal Bistrița și Asociația Culturală Bistrița Medievală, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal Județean.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More