Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Campanie de donare de sânge, joi, la Dej

0 55

campanie donare sange dej febr2015

Spitalul Municipal Dej organizează joi, 26 februarie, o campanie de donare de sânge, începând cu ora 08:00, în incinta Policlinicii Dej, etajul 2, la laboratorul de analize medicale.

Campania se adresează celor cu vârsta între 18 și 60 de ani, care au o greutate corporală de minim 50 de kilograme, iar tensiunea arterială maximă de 20 mmHg și minimă de 10 mmHg. Pot dona sânge doar cei care nu au afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare sau operație de ulcer. De asemenea cei care se prezintă la această campanie trebuie să aibă 60 de zile trecute de la ultima donare.

Biletele de ordine se ridică în aceeaşi zi, de la Fişier (parter Policlinică), începând cu ora 07:30 .

Donatorii beneficiază de următoarele facilități: 7 bonuri de masă cu care se pot face cumpărături în orice magazin care le acceptă, o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun (o lună de zile), dar și analize gratuite pentru hepatita B și C, HIV, VDRL, hemoglobină, grupa sanguină, RH(D), anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu RH-).

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

 • hepatită (de orice tip)
 • TBC
 • sifilis
 • malarie
 • epilepsie si alte boli neurologice
 • boli psihice
 • bruceloză
 • ulcer
 • diabet zaharat
 • boli de inimă
 • boli de piele: psoriazis, vitiligo
 • miopie forte peste (-) 6 dioptrii
 • cancer

SFATURI UTILE:

Înainte să donezi sânge e bine să ții cont de următoarele sfaturi pentru ca experiența de donator să fie cât mai plăcută și mai sigură posibil:

– asigură-te că organismul tău dispune de un nivel ridicat al fierului introducând în alimentație produse bogate în fier precum spanacul, carnea roșie, peștele, carnea de pui, cereale cu adaos de fier sau stafide.
– nu vei simți nici o slăbiciune dacă în noaptea precedentă ai un somn bun
– bea lichide din belșug înainte de a dona pentru a compensa fluidele pierdute. Poți aduce cu tine o sticlă de suc de portocale. Lipsa de hidratare este principalul motiv pentru care intervin amețeli sau leșinuri.
– e important să mănânci sănătos, evitând alimentele grase precum hamburgerii, cartofii prajiți și înghețata inainte de a dona. Testele ce se fac asupra sângelui donat pot fi influențate de grăsimile care apar în sânge pentru câteva ore după ingerarea de alimente grase
– evită consumul băuturilor ce conțin cafeină, pentru că acestea deshidratează
– mănâncă cu 3 ore înainte de momentul donației. Nu este o idee bună să vii să donezi sânge pe stomacul gol. Astfel vei menține stabil nivelul glucidelor din sânge și te vei simți mai bine după ce vei fi donat sânge.
– e mai ușor dacă ești îmbrăcat cu o haină ale cărei mâneci pot fi suflecate ușor
– dacă știi că este mai ușor de recoltat sânge dintr-un braț față de celălalt din experiențele anterioare, spune asta medicului și nu te sfii să indici și vena cea mai potrivită.

Evită să donezi sânge dupa ce ai avut o intervenție stomatologică. Dacă intervenția a fost minoră așteapta 24 de ore înainte de a dona sânge. Dacă a fost vorba de o intervenție mai complexă, cel mai bine este să aștepți o lună.

După donația de sânge nu uita să te hidratezi suficient și să consumi alimente bogate în fier timp de una până la două zile.

După ce ai donat sânge te poți bucura de sentimentul de a ști că ai putea să salvezi până la 3 vieți prin gestul tău.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More