Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Când sacrificiul personal pentru peformanță este zdrobit de interesele politicienilor

6 2

someseanul-Cupa Challenge Unirea Dej-Dinamo

Ratarea calificării în optimile Cupei Challenge a echipei de volei masculin Unirea Dej a făcut înconjurul lumii. Și asta nu pentru că performanța celor de la Dinamo ar fi una demnă de toată lauda. Nici pentru că dubla manșă ar fi fost una care merita să apară în presa internațională.

Un simplu duel românesc în fazele superioare ale unei competiții europene a ajuns să fie discutat pe mai multe site-uri de volei din toată Europa din cauza ridicolului situației cum s-a decis echipa calificată.

Dinamo câștigase cu 3-0 în meciul tur de la București și era deja cu un picior în optimi. Unirea nu și-a spus, însă, ultimul cuvânt decât în meciul retur de la Dej. Un meci în care, așa cum am mai spus, voleibaliștii Unirii au depășit orice așteptări și au reușit să egaleze situația la general.

Urma ”setul de aur”, acel decisiv ce avea să stabilească echipa ce va reprezenta România în competiția europeană. Și aici lucrurile au luat o întorsătură ce avea să aducă acestui meci o mediatizare de care nu a mai avut parte o partidă de volei masculin din România.

Pentru ca oamenii să înțeleagă cum s-a ajuns aici, am să încerc un mic rezumat al poveștii, pentru că lucrurile nu trebuie privite doar din prisma acelor câteva zeci de minute care au cuprins pauza dintre seturi și acel ”set de aur” negru.

Cu doar două ore înainte ca meciul de la Dej să înceapă, la câțiva kilometri distanță, în sala de ședințe a Consiliului Local Dej, se discuta tocmai problema voleiului dejean. Vicepreședintele clubului, Florin Tarța, se adresa consilierilor și primarului Costan Morar, cu rugămintea de a scoate clubul din impas. Asta după ce CS Unirea Dej a intrat în blocaj financiar din cauză că de la bugetul local nu au mai fost virați banii cuveniți pentru finalul de an.

Pentru anul 2014 de la bugetul local s-au alocat 6,8 miliarde de lei vechi pentru CS Unirea Dej. Pe parcursul anului, în conturile echipei au fost virate de la bugetul local 5,35 miliarde de lei din cele 6,8. Mai rămâneau astfel de plată 1,45 miliarde. Acei bani nu au mai ajuns în conturile echipei, orice plată către Unirea Dej fiind blocată de către primarul Dejului.

Asta după ce Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui control, câteva nereguli referitoare la relațiile contractuale dintre primărie și clubul de volei. Mai exact, Primăria a virat banii alocați în conturile clubului dejean înainte să fie semnat contractul de finanțare între cele două părți. Această chichiță a făcut ca, în acest final de an, primarul să decidă că acea sumă nu va fi virată în conturile clubului. Deși putea foarte bine s-o rețină eșalonat, așa cum chiar el a propus, din bugetul alocat pentru anul viitor. Dar aici vine marea problemă: pentru anul viitor primarul nu mai vrea să aloce asemena sume de bani pentru voleiul dejean. De fapt nici pentru fotbal sau alte sporturi.

Și asta a susținut chiar în ședința de consiliu de marți, când a spus că ar prefera ca variantă ca Unirea Dej să joace în Divizia B la volei, cu jucători de la LAPI Dej. O variantă care nu ar necesita cheltuirea unor mari sume din banii publici. Astfel, clubul n-ar mai plăti salarii de Divizia A, n-ar mai plăti chirii, n-ar mai avea cheltuieli cu masa sportivilor, cu deplasări costisitoare, mai ales pe plan extern. Ce atâta calificare în cupele europene? Ce atâta deplasare prin Grecia, Croația, Turcia sau Slovacia. Stăm acasă! Fiecare jucător doarme la mă-sa acasă, mănâncă la mă-sa acasă, iar sâmbăta vine la sală că are meci în Divizia B. Sau C, sau K, de ce nu?

Adică de ce să investească primarul bani în cluburile sportive pentru a crește renumele orașului, pentru a obține performanțe pe plan național sau european? Asta mai ales că nu câștigă nimic de aici. La ce să mai dăm bani cluburilor de sport dacă medaliile aduse de acestea nu aduc și bani în bugetul Dejului? Pentru faimă, pentru renume, pentru respectul celorlalți? Vise!

Puteți vedea aici toată discuția din ședința Consiliului Local Dej

Dar să revenim la meciul de marți cu Dinamo. După  halucinantele dezbateri din Consiliul Local, când s-a adus adus în discuție chiar și posibilitatea de a desființa echipa, vicepreședintele Florin Tarța s-a dus la sală. Și noi, alături de el și de ceilalți. Nu și primarul, care a preferat să nu-și arate fața la un asemenea meci important în atare condiții de tensiune.

Bineînțeles, după ce am ieșit de la ședința de consiliu, chiar ne-am gândit că am putea profita de situație. Adică era clar că Unirea Dej nu are cum să meargă mai departe în Cupa Challenge. Nu pe plan sportiv, că asta s-a dovedit că se poate, ci pe plan financiar. Dacă nu mai erau bani de salarii, de desfășurare a activității până la finalul anului, cum să mai ne gândim la o calificare europeană. Puteam pune clar la pariuri un 3-0 sec pentru Dinamo în asemenea situație, nu? N-am făcut asta și s-a dovedit o decizie inspirată.

Și ajungem noi în sală (eu și colegul Răzvan Căucean), singurii care știam despre discuțiile din ședința de consiliu, cu excepția lui Florin Tarța, desigur.

Și începe meciul, iar ai noștri par că nu au fost informați despre noile decizii, noile viziuni pe linie de sport dejean ale mărețului conducător de la Primărie.

Și conduce Unirea cu 1-0, și luptă băieții, și conduce Unirea cu 2-0. Și noi ne amuzăm că ăia din teren habar n-au ce-i așteaptă, că se luptă degeaba pentru calificare, având în vedere că nu au bani să meargă nici cu ”ia-mă nene” în cupele europene. Și se face 3-0. Te doare mintea! Jucătorii sunt în delir, publicul este în delir, toată lumea zâmbește, aplaudă în picioare și salivează cu gândul la încă o calificare răsunătoare. Pentru că aceasta era deja pe numele Unirii Dej. Jucătorii erau pe val, Dinamo era la pământ și nu mai trebuiau decât 15 puncte pentru a obține calificarea.

Dar pauza a venit și a fost foarte lungă. Moment în care jucătorii Unirii au aflat că li s-a tăiat finanțarea, că este posibil să nu-și primească salariile și că de bani de deplasări internaționale nici nu se pune problema. Clipă în care pur și simplu li s-au înmuiat genunchii. Au luptat degeaba, s-au bucurat degeaba pentru fiecare punct câștigat, pentru fiecare set luat în fața dinamoviștilor.

Ba chiar li s-a pus în vedere că, dacă Doamne ferește se califică, vor rămâne fără salarii pentru ca echipa să poată merge în optimi. Și au preferat această variantă. În acele momente când mai erau câteva secunde să înceapă setul de aur au decis că renunță la salarii, renunță la alte beneficii ce ar fi trebuit să le primească în acest final de an doar ca să se califice. Însă n-a mai fost posibil. Tensiunea acumulată, veștile primite și emoțiile finalului de meci au turnat plumb în ghetele jucătorilor Unirii. Se poate vedea în filmarea realizată de Someșeanul.ro la finalul meciului diferența de atitudine între fazele din finalul setului trei și cele din setul de aur. Nici măcar la punctele câștigate în setul decisiv nu s-au mai putut bucura dejenii.

După meci, spiritele s-au inflamat. Jucătorul sârb Ugljesa Ilic a postat pe profilul său de Facebook un mesaj care avea să incite și mai tare nervii oricum întinși la maximum:

„Nu mi s-a mai intâmplat aşa ceva până acum în cariera mea şi cred că nu meritam aşa ceva. Sunt încă sub impresia că nu am mai trăit niciodată în viaţa mea o aşa umilinţă. Am dat tot ce am avut mai bun, dar nu pot să mă consolez cu ce mi s-a întâmplat la meciul din această seară. După ce am pierdut primul meci din Challenge Cup împotriva lui Dinamo, la București, cu 3-0 şi după ce am câştigat cu multă muncă în retur tot cu 3-0 am avut posibilitatea de a avansa în următorul tur al competiţiei, dar înainte de setul de aur, căpitanul s-a apropiat de mine şi de Danilo Mirosavljevic, deoarece eram singurii străini din echipă, şi ne-a spus următoarele: “Băieţi, am jucat şi am încercat, dar trebuie să pierdem la sfârşit deoarece clubul nu are bani pentru următorul tur al competiţiei. Sau putem câştiga, însă nu se va putea plăti salariul pentru luna ianuarie, iar clubul nu vrea asta, vor să arate respect pentru jucători. Eu cu Danilo ne-am uitat unul la altul cu neîncredere. După asta, a doua mea reacţie a fost, desigur, că sunt dispus să-mi cedez salariul pentru a putea juca în turul următor şi cred că şi Danilo ar fi făcut la fel, dar se pare că doar noi eram singurii care gândeau aşa. Se poate observa asta şi după modul în care a continuat partida, mai ales după schimbarea coechipierului meu, Danilo, la jumătatea setului de aur. Ce pot să mai spun? Cred ca totul este clar”, a conchis jucătorul Dejului.

Mesajul a fost șters după puțin timp de pe profilul sârbului, fiind înlocuit cu un altul, în care falsul Unirii își cere scuze pentru confuzia creată, afirmând că a înțeles el greșit mesajul transmis de căpitanul echipei, Marius Dascălu.

”Am scris ce am scris în tensiunea de după meci și sub influența evenimentelor. Eram nervos și am dorit să transmit ce simt și familiei și prietenilor mei. În primul rând vreau să-mi cer scuze public față de căpitanul Marius Dascălu, apoi colegilor mei și oamenilor din club, dar și dejenilor care iubesc și sprijină acest sport”, a spus Ilic.

 

Acesta mai spune că nu a știut la acel moment de discuțiile care au avut loc între conducerea clubului și primarul Dejului, că nu a înțeles că în spatele tuturor acestor probleme sunt altele mult mai mari, privind finanțarea clubului și posibilitatea ca acesta să nu mai evolueze nici măcar în prima divizie.

De cealaltă parte, Marius Dascălu, căpitanul dejenilor, spune și el că mesajul pe care l-a transmis jucătorilor străini în acea pauză blestemată a fost înțeles greșit. El nu le-a cerut colegilor să nu-și joace șansa, să nu-și facă treaba în teren. El le-a spus doar că echipa nu mai are susținere financiară pentru a continua competiția. Recunoaște și el că toți jucătorii ar fi fost dispuși să renunțe la drepturile financiare, doar ca Unirea Dej să se califice, însă n-a mai fost posibil.

Asta am simțit și noi din tribune, dar doar pentru că știam de la ce a pornit totul. Astfel că pentru cei care îi acuză pe jucători că ar fi mercenari, i-aș ruga să mai citească încă o dată declarațiile jucătorilor. Să înțeleagă că oamenii aceștia erau dispuși să renunțe la salarii pentru a putea juca mai departe în Cupa Challenge. Să înțeleagă acei suporteri, care timp de 3 seturi priveau uluiți din tribune ce bine joacă echipa lor, că acești jucători erau dispuși să se sacrifice doar pentru a obține performanță. Spre deosebire de unii politicieni care nu dau nici 2 bani pe performanță și nici pe cluburile de sport.

Iar pentru cei care vorbesc de blat țin să le spun că dacă era vorba de blat, dacă Unirea Dej ar fi cedat deliberat calificarea, nu se mai lupta nimeni să câștige meciul cu 3-0. Dacă era vorba de blat, bătea Dinamo scurt cu 3-0 și n-ar fi comentat nimeni nimic.

Poate asta am și eu să reproșez conducerii echipei. Trebuia să informeze jucătorii înainte de startul meciului despre situația de la club și discuțiile cu primarul și, astfel, nu se mai ajungea la această situație fără precedent în voleiul românesc. Pentru că dacă jucătorii știau din start că nu sunt bani de a continua competiția, dacă li se transmitea că luptă degeaba, atât pe teren cu adversarii, cât și prin săli de ședințe cu politicienii, Unirea pierdea cu 3-0 și toată lumea era împăcată. Pentru că după ce ai pierdut cu Dinamo cu 3-0 în meciul tur, după ce ai luat tot 3-0 de la Zalău în campionat, nimeni, dar nimeni, nu se aștepta ca Unirea să bată în retur pe Dinamo, ba chiar să fie la o jumătate de pas de calificare.

Dar se vede treaba că nici măcar conducerea clubului nu a avut curajul să transmită jucătorilor asemenea informații sau îndemnuri. Au lăsat situația să evolueze așa cum s-a întâmplat.

Bineînțeles, ce mi-aș fi dorit eu personal, ar fi fost ca Unirea Dej să câștige și setul de aur. Să obțină calificare și să i-o pună primarului pe masă. Să-l fi pus în situația în care să scoată bani de unde știe pentru ca echipa să evolueze în optimile Cupei Challenge. Asta ca să nu ajungem de rușinea Europei, că nu ne prezentăm la un meci din optimi pentru că nu avem bani de motorină. Dar nu este și n-o să mai fie cazul. Pentru că la cât de porniți sunt unii, anul viitor pe vremea asta nu doar că n-o să mai vorbim de cupe europene, ci, probabil, n-o să mai vorbim nici de Divizia A, sau chiar nici de Unirea Dej ca și club de volei masculin.

Comentarii