Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Candidați la primăriile Cluj-Napoca, Bistrița, Zalău sau Baia Mare aflați pe lista neagră a alegerilor locale

0 212

Alianța România Curată a dat publicității „Lista neagră a alegerilor locale 2016”, ca urmare a unei analize a candidaţilor înscrişi în cursa electorală pentru  alegerile din 5 iunie.

Website-ul România curată, al Societății Academice din România, a analizat toți candidații la alegerile locale din iunie și le-a găsit incompatibilitățile.

Criteriile de integritate pe care se bazează această Listă Neagră:

  • Nu este și nu a fost implicat(ă) în comiterea de infracțiuni sau cazuri de corupție, nu a fost condamnat(ă) și nici nu este trimis(ă) în judecată pentru astfel de fapte;
  • Nu este și nu a fost implicat(ă) în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate și nici în cazuri de conflict de interese;
  • Nu este și nu a fost implicat(ă) în migrații politice/ traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice;
  • Nu este și nu a fost implicat(ă) în promovarea unor valori, poziții sau proiecte care contravin statului de drept;
  • Nu a ocupat funcții de conducere în fostul PCR, nu a fost informator (informatoare) și nu a făcut parte din fosta Securitate, nu este și nu a fost ofițer, agent sau angajat/colaborator în orice formă în actualele servicii secrete;
  • Nu a promovat și nu promovează discurs discriminatoriu, bazat pe ură.

Printre cei aproape 80 de candidați din țară menționați în ”lista neagră” apar și candidați pentru Cluj-Napoca, Bistrița, Baia Mare sau Zalău.

Candidați Cluj-Napoca

Emil Boc, PNL, ex PD, actualul primar, are o slăbiciune pentru nepoții săi. Presa a dezvăluit ca Noemi Hancsiki Boc, ex-soția lui George Sandu Boc (nepotul lui Emil Boc), ar fi fost angajată în cadrul Primăriei Muncipiului Cluj-Napoca în cadrul Direcției de Asistență Socială. De asemenea, ea ar fi fost pe lista de tineri care au beneficiat de o locuință de la Primăria Cluj. O alta nepoată, Eugenia Mihaela Boc, fiica vărului primar al lui Emil Boc, a fost angajată la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în timpul primului mandat de primar al acestuia. Când Boc a ajuns premier, nepoata a fost angajată la Secretariatul General al Guvernului. Ulterior, când Emil Boc a redevenit primar al Clujului, Eugenia Mihaela Boc a fost readusă pe un post de inspector la primărie. O a treia nepoată, Dorina Persa Boc fost angajată în 2009 ca șefă a Compartimentului relații publice al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, iar soțul Dorinei, Dan Persa Boc, a devenit șef al Serviciului trafic al aceleiași Direcții Regionale de Drumuri și Poduri Cluj după ce Emil Boc a ajuns prim ministru.

De asemenea, primarul Emil Boc a fost convocat la DNA ca martor pentru a explica cum decurgeau numirile atunci când era prim ministru
astfel încât persoane gen Crina Dumitrean sau Alina Bica ajungeau să poată controla retrocedările din România.

Conform celor de la România Curată, Anna Horvath (UDMR), Adrian Gurzău (PMP) și Octavian Buzoianu (independent susținut de PSD), corespund criteriilor de integritate, cu mențiunea că cel din urmă ”A derulat o serie de afaceri cu statul de-a lungul vremii. Menționăm privatizarea fabricii Feleacul și contractul cu USMV Cluj pentru exploatarea unor terenuri ale Agronomiei de la Jucu.”

Candidați Bistrița

Crețu Ovidiu Teodor, PSD, actual primar. El și familia lui au afaceri cu statul. În 2012, soția lui Ovidiu Crețu a semnat alte 14 contracte de
servicii de medicina muncii, cu durata de unu sau doi ani, cu grădinițe, școli, sau instituții publice, toate prin atribuire directă. De exemplu, valoarea contractului pe un an, semnat cu DGASPC Bistrița, a fost de 26.448 de lei, iar cel semnat cu Spitalul de Urgență Bistrița,
valabil tot un an, de 20.000 de lei. În 2012, soția primarului a avut contracte de acest gen care au totalizat 76.318 lei. Un an mai târziu, în 13 iunie 2014, primarul publica o nouă declarație de interese, în care sunt enumerate alte contracte ale soției.

Rusu Liviu Mihai, UNPR, și-a angajat, conform presei, ginerele în două entități de stat asupra cărora CJ Bistrița Năsăud avea ascendent direct. La societatea Lucrări Drumuri și Poduri Bistrița a fost angajat ginerele său Gheorghe Ignat. Unic acționar al Lucrări Drumuri și Poduri Bistrița este Consiliul Județean, ginerele fiind angajat după ce socrul Liviu Rusu a fost ales președinte al CJ. De asemenea, ginerele lui Rusu a fost numit director al asociației de dezvoltare intercomunitară privind alimentarea cu apă, cu un salariu de 3.800 de lei.

În martie 2012, DNA a început urmărirea penală asupra sa împreună cu ex-secretarul de stat din Guvernul Boc, Ioan Andreica, pentru luare de mită și folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Alin Seserman, Independent susținut de M10 este traseist, fiind înainte în PNTCD, PNL, PD și PNL.

Alți doi candidați la Bistrița, Dolha Stelian Nechita (PNL) și Antal Attila (UDMR) sunt menționați ca fiind în concordanță cu criteriile de integritate.

Candidați Baia Mare

Cătălin Cherecheș, Coaliția pentru Baia Mare, UNPR, este campion la traseism, trecând prin PSD, UNPR, PNL, independent, PNL, apoi Coaliția pentru Baia Mare. A fost arestat în ajunul campaniei electorale 2016, procurorii DNA Cluj acuzându-l de luare de mită în formă continuată. În data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului Cătălin Cherecheș fiind găsită suma de 30.000 lei. Cătălin Cherecheș rămâne în stare de arest preventiv și pe durata campaniei electorale, dar și în ziua alegerilor locale.

Gheorghe Zoicaș, Partidul Maramureșenilor este traseist, fiind în trecut în  PSD, PNL, Partidul Republican, iar acum în Partidul Maramureșenilor.

Herțeg Călin Gheorghe, de la M10 este traseist. A trecut prin PLD, PDL, Noua Republică.

Cristian Niculescu Tăgârlaș, PNL, A fost consilier local între 2004 și 2010, apoi a îndeplinit mai multe funcții în PNL. În calitate de avocat a încheiat mai multe contracte de reprezentare juridică cu autorități locale. Pentru unul din aceste contracte, primarul orașului Sighet, Ovidiu Nemeș, a fost trimis în judecată de către DNA deoarece legea interzicea încheiarea unor astfel de contracte. Tăgârlaș era atunci membru în Consiliul Județean Executiv PNL.

Florin Cristian Tătaru, PSD. Soția sa, procuror, a fost acuzată de presa locală că ar fi exercitat presiuni asupra unui agent de poliție care l-a oprit pe soțul ei în trafic. Aceasta ar fi sunat pe cineva din conducerea Poliției Baia Mare, care să rezolve problema soțului său. Ulterior respectivul agent de poliție a avut parte de șicane și cariera i-a fost afectată, conform presei locale.

Candidați Zalău

Mirel Taloș ALDE, ex PNL. Soția sa, Marilena Taloș, a beneficiat în 2005 de o vilă de la ANL de 210 mp situată într-o zonă premium a Capitalei, Strada Parcului, în spatele Romexpo. La acel moment numeroase persoane influente din statul român au primit vile de la ANL.

Radu Sandu Victor Căpîlnașiu, PNL. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, Căpîlnașiu Sandu Victor Radu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010 – 01 august 2013, precum și în perioada 26 iulie 2010 – prezent, întrucât a deținut, simultan, funcția de primar al municipiului Zalău și calitatea de reprezentant al Municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaților la S.C. E-Star ZA Distriterm S.R.L., precum și în cadrul Adunării Generale a Asociaților la S.C. Citadin Zalău S.R.L.

Fazakas Nicolae, UDMR. ANI l-a acuzat în 2014 că „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iulie 2012 – 26 august 2013, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de viceprimar al Municipiului Zalău, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Zalău în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. Transurbis SA”. În prima fază procesul a fost câștigat de ANI, însă verdictul a fost contestat de Nicolae Fazakas și acum se rejudecă.

Potrivit România Curată, în ceea ce privește candidații la Primăria Zalău, Ionel Ciunt (PSD) și Vasile Cristian Lungu (PMP),  aceștia corespund criteriilor de integritate.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More